Web Günlüğü

Aşırı Bilgisayar Kullanımının Zararları

Aşırı bilgisayar kullanımına bağlı olarak meydana gelen sağlık sorunları ve bunlardan korunma yolları.

Bel ve Boyun Ağrısı
Uzun süre aynı şekilde bilgisayar başında oturmak bel ve boyun ağrılarına neden olur. Bunun önlenmesi için hep aynı şekilde değilde oturma şeklini değiştirerek bilgisayar kullanılması daha faydalıdır. Ayrıca 1-2 saat bilgisayar kullanıldıktan sonra 15 – 20 dakika kadar ara verilmeli dinlenilmelidr.

Gözlerde Bozukluk
Bilgisayarın verdiği en büyük sağlık sorunlarından birisi de göz rahatsızlığıdır. Günde 5 – 6 saat’dan fazla bilgisayar kullanıldığı zaman göz damarlarında yorulma ve kızarıklık oluşur. Zamanla daha da ileri giderek körlüğe de neden olabilir. Bunu önlemek için ise bilgisayara bakış mesafesi uzak olmalı ve uzun süre bilgisayar kullanılmamalıdır.

Uykusuzluk
Uzun süre bilgisayar kullanımı zamanla bağımlılık yapar. Bunun sonucunda uykusuzluk meydana gelir. Devamında yorgunluk halsizlik gibi sorunlar oluşur. Zamanında bilgisayar kullanımı bırakılmalı ve uykusuz kalınmamalıdır.

İş ve Eğitim Başarısında Düşüş
Bilgisayarın verdiği sadece sağlık sorunlarından ibaret değil. Bilgisayar bağımlılığı çalışanlar için iş başarısında düşüş ve öğrenciler için eğitimde sorunlar oluşturabilir. Bilgisayar kullanımı yer ve zamana göre olmalı eğitimi ve işi etkilememelidir.

* Bu sağlık ve başarı sorunların oluşmaması için bilgisayar kullanımı günlük en fazla 4 ile 5 saat arasında olmalı ve belirli aralıklarda dinlenilmelidir. Çocuklar yetişkinlerden daha çabuk ve daha fazla etkilendiğinden dolayı çocukların bilgisayar kullanımı daha kısıtlı olmalıdır.
comments powered by Disqus