Web Günlüğü

Blogger Şablon-Tema HTML Editörü Yenilendi

Uzun zamandır Blogger'da iyileştirmeler yapmayan Blogger geliştiricileri bugün fark ettiğim kadarıyla blogger şablon-tema editörü'nü sil baştan yenilemişler. Benim de sürekli olarak kullandığım ancak kullanımından hoşnut olmadığım şablon editörü daha anlaşılır ve kullanışlı bir hale getirilmiş. En azından önceki editör'e göre daha iyi bir yapıda olduğunu söyleyebilirim.


Blogger Yeni Şablon-Tema HTML Editörü
Blogger için yapılan yeni editör'ün görünümü.



Editör Blog Önizleme
Temada değişiklik yaptıktan sonra önizlemeyi aynı sayfa içerisinde gerçekleştirme mantığı bana göre güzel olmuş sekmeler arasında kaybolmaktan iyidir.



Kodlarda Arama Yapma
Şablon editörüne has bir de arama özelliği getirilmiş. Tarayıcılarla kod aramak biraz sıkıntı bir durumdu editöre has arama özelliğinin olması da güzel olmuş. Editörün arama özelliğini açmak için editörde (kodlar içerisinde) herhangi bir yere tıkladıktan sonra Ctrl + F tuşlarını kullanarak editörün sağ üst köşesinde açıldığını görebilirsiniz.



Hızlı Kod Değiştirme
Hızlı kod değiştirme özelliği de klavyeden Ctrl + Shift + F tuşları ile yine editör'ün sağ üst kutusunda çıkmakta ve önce değiştirilecek kod yazılıyor daha sonra o kodun yerine gelecek kod yazılıyor ve onaylanması için Yes ve No seçenekler çıkıyor ve Yes butonuna tıklanıldığında belirtilen kod hızlı bir şekilde değiştiriliyor.



Widget'a Atla
Bu özelliğin işlevi ise bloga eklenen widget'lere ait kodlara kısa yoldan ulaşmayı sağlıyor.


Kod Bloklarının Açılıp Kapatılması
Editörün diğer bir güzel özelliği ise aynı gruba ait kodların açılıp kapatılması. Kod bloglarını kapatıp açmak için her hangi bir kod bloguna örneğin <b:skin> kodunun sol tarafında bulunan satır numarasına tıklamak gerekiyor Bu sayede kodlar içerisinde neredeydim ne yapıyordum gibi sıkıntılara girmeyeceğiz.

Son olarak benim Notepad++ ve benzeri kod editörlerinde sıklıkla kullandığım TAB boşluğu olayı da editöre getirilmiş. TAB boşluğundan kastım klavyede bulunan TAB tuşuyla geniş boşluk bırakmak veya kodları seçip kodların solundan geniş boşluk bırakmak. Kısacası blogger şablon editörü gerçek bir kod editörü havasına sokulmuş. Notepad++'ın zencoding özelliği gibi bir şey de eklenseymiş iyi olurmuş aslında.
Daha nice güzel yeniliklerin olması ümidiyle.

Not : Resimleri büyültmek için üzerine tıklayın.
comments powered by Disqus