Web Günlüğü

Blogspot.com.tr Yönlendirmesi Nasıl İptal Edilir

Ücretsiz blog servisi Blogger'ın ücretsiz bloglar için kullanıcılara sunduğu blogspot.com adresi Türkiye'den erişim yapan kullanıcılar için uzantısına "tr" eki alarak blogspot.com.tr haline dönüştü. Blogspot.com.tr yönlendirmesi nasıl iptal edilir diye merak ediyorsanız yazı sonuna bakabilirsiniz.

Aslında sadece Türkiye için değil her ülkeye özel bir uzantı verildi. Bir bloğa hangi ülkeden erişim yapılıyorsa o ülkeye ait uzantıya yönlendirme işlemi yapılıyor. Örneğin Almayandan giren birisi blogspot.de, Hindistan için blogspot.in, Japonya için blogspot.jp gibi. Gerçekleştirilen bu güncelleme sonrasında özel alan adı kullanmayan blogspot.com adresine sahip bütün Türk blogların adresleri blogspot.com.tr olarak değişti. Bunun sonucunda binlerce blogspot.com adresi kısa süreliğine bu durumdan olumsuz etkilendi.

Kullanıcılar tarafından olumsuz bir sonuç doğuran bu yenilikle bloglara ait bütün istatistik verileri (pagerank, alexa, arama motoru indexleri, backlink) de sıfırlanmış durumda.

Bloglara Ait Alexa, Pagerank, İndex, Backlink gibi Değerler Eski Haline Dönecek Mi ?

Bu güncellemenin gerçekleşmiş olması yeni bir domaine geçiş demek bunun anlamı da yeni bir blog demek. Eğer Google bir sürpriz yapmazsa veya bir mucize gerçekleştirmezse bu değerlerin hemen düzelmesi mümkün değil. Bu yüzden sitelere ait değerler tamamen değil de kısmen düzelecektir fakat kısa bir sürede değil zamanla.

Ziyaretçi Kaybı Yaşanacak Mı ?

Blogunuza direkt olarak erişen veya google ve diğer arama motorları üzerinden gelen ziyaretçi sayılarında kısa süreli değişiklikler olmayabilir çünkü blogspot.com adresinden blogspot.com.tr adresine ve içerik bağlantılarında da yönlendirme söz konusu. Ama arama motorları sıralamarında yaşanacak sıralama değişikleri neticesinde ziyaretçi kaybı yaşanacaktır.

Özel Alan Adı (Domain) Kullananlar Bu Durumdan Etkilenecek Mi ?

Subdomain kullanmayan daha öncesinde bloglarını satın almış oldukları özel alan adlarına yönlendirelenler bu durumdan etkilenmeyecek site değerleri sabit kalacaktır.

Bundan Sonra Ne Yapılmalı ?

Bundan sonra yapılması gereken blogların istatiksel değerlerinin zamanla oturmasını beklemek eğer beklemek istemiyorsanız bir an önce özel alan adı satın alarak daha kullanışlı olan bu özel alan adlarına blogunuzu yönlendirerek kullanmak. Bu durumda özel alan adı kullanmak da risk taşıyor. Çünkü özel alan adı alındığında arama motoru sıralamarında daha fazla değişiklik oluşacağı için daha fazla ziyaretçi kaybı yaşanacaktır.

Blogspot.com.tr Yönlendirmesi nasıl iptal edilir ?

Blogspot.com.tr yönlendirmesini aşağıdaki kısa bir kodla iptal edebilirsiniz. Fakat kod kullanmak istemiyorsanız blog adresinizin sonuna ncr ekleyerek de bunu çözebilirsiniz. Kendi kullanımınızda veya bloğunuzu arkadaşlarınızla paylaşırken özel uzantıya yönlendirme gerçekleşmemesi için örneğin blogismi.blogspot.com/ncr bağlantısını kullanabilirsiniz, yazılar için yine blogismi.blogspot.com/ncr/2016/02/test.html
<script type='text/javascript'>
var blog = document.location.hostname.split(".");
if (blog[blog.length - 1] != "com") {
var ncr = "http://" + blog[0] + ".blogspot.com/ncr";
window.location.replace(ncr + document.location.pathname);
}
</script>

17.02.2016 tarihinde yazı güncellenmeştir.
comments powered by Disqus