Web Günlüğü

Özgün Olun !

Merhabalar bu yazımda blog yazmada özgünlüğü ve bazı arkadaşların yaptığı hataları gidermek adına bilgi vermek istiyorum. Blog yazma anlayışında çok yanlış anlaşılmalar var. Her önüne gelen blog açıp sırf google’da üst sıralara çıkayım blogumun alexa değeri düşsün, reklam yapayım, para kazanayım ve benzeri şeyler için yazılar yazıyor. Bu blog yazmak bu değildir arkadaşlar.

Hiç kimse blog yazamaz diye bir kaide yok. Herkes blog yazabilir diye bir kaide de yok. Bakıyorum etrafıma onlarca, yüzlerce blog var. Ama çoğunluğu boş. Kusura bakmayın da gerçekten boş yani. Birisi yazmış a şöyle olmuşsa b böyle olmuş falan diye diğeri de ondan almış yapıştırmış paylaşmış. Hepsi  10 ile 15 yaşlarındaki arkadaşlarımız. Herkes için söylemiyorum bunları faydalı, özgün, güzel bilgiler paylaşanlar da var hakkını yemeyelim. Ama üstesinden kalkamayacağınız, beceremeyeceğiniz işlerin de altına girmeyin. Ben blog açmayın veya bir şeyler paylaşmayın demiyorum. Benim asıl anlatmak istediğim. Açın blogunuzu biraz düşünün olmayan ne var insanlara yarar sağlayabilecek neler paylaşabilirim diye bir düşünün. Ondan sonra yazmaya başlayın. Abuk sabuk olsun önemli değil, zamanla kendinizi geliştirirsiniz zaten. O paylaşmış bende onu paylaşacağım mı diyorsunuz. Paylaşın ama farklı bir üslupla, farklı yöntemlerle paylaşın.

Yazılan yazının kısalığı uzunluğu önemli değil. Yazın aklınıza gelenleri yazın kısa veya uzun fark etmez. Ama hemen yayınlamayın kaydedin daha sonra bir bakın yazdığınız yazıya, nerelerde hata yapmışım, neler gereksiz diye bir inceleyin düzeltmeler yapın daha sonra yayınlayın.

Blog yazmak teknik, beceri ve bilgi isteyen bir iştir. Blog yazmak kendi çıkarlarımızı göz önünde tutmak için değil. İnsanların bir şeyler öğrenmesini, kendisini geliştirmesini sağlamaktır blog yazmak. Birisi a+b=5 demiş, biz bunu 5-b = a diye anlatalım. Evet sonuç aynı ama biz farklı bir yoldan yaptık bunu. Dediğim gibi aynı şeyi paylaşacaksanız farklı yol ve yordamları kullanın. Bu hem sizin yararınıza hem de diğer insanların yararına olacaktır. Aynı şeyin tıpa tıp aynısını paylaşmak ne kazandırır bize hiçbir şey.

Mesela ben bu yazıyı özenerek bezenerek veya bir yerlerden alıntı yaparak paylaşmadım. Özgün bir üslupla gördüklerimi yapılan yanlışları düzeltmek ve blog yazma hususunda bilgilenmeniz için içimden ne geldiyse onları yazdım. Hatalar yapmış olabilirim veya asıl anlatmak istediklerimi anlatamamış da olabilirim ama kendim yazdım.

Kısacası özgün olun, kendiniz olun, biri intihar etmiş diye siz de intihar etmeyin. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tam olarak aklımdan geçenleri anlatamasamda yine de bir şeyler karaladım işte.
comments powered by Disqus