Web Günlüğü

Blogger Permalink - Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır

Sürekli olarak Blogger Draft üzerinden yapılan yenilikleri takip etmeye çalışıyorum. Çoğu zamanda zaten yapılan geliştirmeler ilk olarak Blogger Draft üzerinde aktif oluyor. Yine bugün Blogger Draft (Blogger Şablon) adresine girdiğimde fark ettiğim yeni özellik biz blogger kullanıcıları için bulunmaz bir nimet oldu açıkçası. Şu an için sadece Blogger Draft adresinde aktif olan özellik seo açısından önemli bir unsur olan kalıcı bağlantılar.

Bilindiği gibi normalde yazı yayınlarken kalıcı bağlantının düzgün olabilmesi için başlıkta Türkçe karakter (sadece küçük ı) kullanmadan yayınlamak gerekiyordu ve daha sonra yazı başlığını tekrar düzenlemek gerekiyordu. Ayrıca diğer bir sıkıntı da kalıcı bağlantılar yazı başlığı uzun olduğu takdirde sadece başlığın bir kısmını olarak kısa bağlantı oluşturuyordu. Bu yüzden de az da olsa seo açısından etkisiz bir sonuç çıkarıyordu ve aynı zamanda biz blog yazarları için zaman kaybı oluşturuyordu.



Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi yapılan bu yeni kalıcı bağlantılar iyileştirmesi sayesinde artık yazılarımızı tekrar düzenlemeye çalışmadan, zaman kaybetmeden, kalıcı bağlantılarımızı düzenleyebilir ve yayınlayabiliyoruz. Aslında çok iyi bir geliştirme olmamasına rağmen yine de eskisine göre faydalı bir iyileştirme. Elle uğraşmadan otomatik başlık uzunluğuna göre ve Türkçe karakter destekli kalıcı bağlantı oluşması daha iyi olurdu aslında.

Örneğin oluşturduğum bu yazının normal kalıcı bağlantısı
http://www.zaferzent.com/2012/06/blogger-yeni-kalc-baglantlar-ozelligi.html
üst kısımdaki gibi oluşuyordu.

Gelen bu özellik sayesinde ben aşağıdaki şekilde düzenledim.
https://www.zaferzent.com/2012/06/blogger-permalink-kalici-baglanti-ayarlari-nasil-yapilir.html

29.06.2021 Güncelleme


Eğer daha öncesinde yayınlanmış bir yazının bağlantısını(permalink veya kalıcı bağlantıları) düzenlemek istiyorsanız yazıyı önce resimde görüldüğü gibi taslağa döndürmek gerekiyor.





Bağlantısı değişen yazılar Blogger Ayarlar sayfasından yeni bağlantıya yönlendirme yapılarak ziyaretçilerin hata sayfası ile karşılaşması engellenebilir.
comments powered by Disqus