Web Günlüğü

Susuyorum

Siyasi olaylarla alakalı ne blogda ne de sosyal ağlarda bir şeyler paylaşmadığımı bilirsiniz bilmeyenler de öğrenmiş olur bu vesiyle. Hep sessizdim susuyordum ve aynı şekilde devam edeceğim. Bu yazıyı kendimi birilerine ispat etmek veya egomu tatmin etmek için değil sadece kafamı biraz boşaltmak için yazdığımın bilinmesini istiyorum. Çünkü telefon, bilgisayar başında bir kaç resimle süslü püslü yazılarla bu ülkeyi veya dünyayı kurtaramayacağımı biliyorum. Ki bunları yapanlar da kurtaramayacak onu da çok iyi biliyorum.

Elbet ben de ölen şehitlere üzülüyorum ve en az, en çok üzülenler gibi görülenlerden daha fazla üzülüyorum ama sırf insanlar üzüldüğümü bilsin, bunu görsün veya beni tebrik etsin diye üzülmüyorum.

Ülke olarak hepimiz klavye başında birer siyasi, teknik direktör, doktor, asker veya başka bir alanda çok uzman kişileriz ne kadar güzel değil mi? Sanki biz facebooktan, twitterdan yaşayanan kötülüklere, kötülere bela okuyunca onlar belalarını bulacakmış gibi.

İnançlı insanlara soruyorum Tevekkül nedir bilir misiniz? Eminim çoğunuz bilmiyorsunuzdur. Eğer bilseydiniz hiç bir şey yapmadan herşeyi Allah'a havale etmezdiniz. Sizlerin bu tavrı sınava çalışmayan ama Allahım nolur sınavı geçeyim diye dua eden bir tembel öğrenci gibi. Ama gerçek tevekkül bir şeyi kazanmak için önce onun için çalışmamız gerektiği ve sonra onun olması için Allahın takdirine bırakmamız gerektiğidir.

Hiç bir şey yapmadan klavyeyle bir şeyler ispat etmeye, bir şeyleri düzeltmeye, vatan kurtarmaya çalışmak çok saçma ve samimiyetsiz geliyor bana. Böyle paylaşımları ve bu tür paylaşımları yapanları sadece kendilerini tatmin etmeye çalışanlar, kendilerini ispat etmeye çalışanlar, ben böyleyim beni böyle görsünler, biraz daha fazla yorum beğeni alıyım diye çaba sarfeden egoist insanlar olarak görüyorum.

Hataları, kötülükleri, eksiklikleri facebooktan twitterdan süslü püslü resimler veya yazılar paylaşarak hiç bir zaman düzeltemeyeceğiz artık bunun farkında olmalıyız. Eğer birşeyler yapmak istiyorsak bunu reel bir şekilde yapmalıyız. Tepki göstermek, duygularımızı ifade etmek, içimizi boşaltmak istiyorsak bunu abartmadan, samimi bir şekilde, düşünerek yapmalıyız.

Bu söylediklerimden sonra kimileri tarafından kendilerince veya başkalarınca desteklenerek çok iyi birileri olacaklar, ben de belki de akpli, mhpli, chpli, paralelci veya vatan haini olarak ilan edilirim. Varsın öyle düşünsünlsünler ben kendimi, düşüncelerimi gayet iyi biliyorum ve kimin hakkımda ne düşündüğünü zerre kadar önemsemiyorum.

Susuyorum ve susmaya devam edeceğim çünkü klavyeyle vatanı, dünyayı kurtaramayacağımı, düzeltemeyeceğimi biliyorum.

Askerlik Bitti

357.Kısa Dönem tertibi olarak askerlik hizmetimi tamamlanmış bulunuyorum. Askerlik biteli askerdeki tabirle "hürgeneral" olalı neredeyse 1 ay olacak ama çeşitli sebeplerden dolayı ancak yeni dönüş yazısı hazırlayabiliyorum. Askerlik hizmetimi daha önce de belirttiğim gibi Samsun ve Tekirdağ'da tamamladım. İlk 21 günlük Acemi Birliği olarak tabir edilen süreyi Samsun'da geriye kalan 5 buçuk aylık süreyi ise Tekirdağ'da tamamladım.

Sivil hayattan farklı bir yaşam tarzı ile geçirmiş olduğum bu 6 aylık süre bir çok anı yaşattı ve bir çok farklı karakterlerle tanışmama vesile oldu. Gerçek "askerlik yapmak" fiili farklı bir şey, bizim yaptığımız bu fiilin yanında geçemese de askerlik sonuçta. En basitinden sivil hayatınızdaki özgürlüğünüz o süre son bulana kadar elinizde değil ve bu yüzden hemen bitsin de kurtulalım düşüncesi içerisindesiniz. Özgürlük dışında en önemli konu ise annelerinizin yemekleri yok. Daha bir çok şey yok ama en önemlileri bunlar. Bazı şeylere zamanla alışıyorsunuz ya da alıştığınızı zannediyorsunuz. Öyle de böyle de geçiyor zaman tabi zor geçtiği zamanlar da oluyor ama bitiyor sonuçta.

Kış ortasında gittiğimden dolayı en çok sağlık sıkıntısı yaşadım. Sert geçen hava şartlarından dolayı askerlik boyunca hastalıklar bitmek bilmedi. Soğuk havalar vücuduma öyle bir işlemiş ki halen üşüdüğümü sanıyorum. Askere gideceklere özellikle kış mevsiminde gidecekler; en önemli tavsiyem sağlık konusunda elinizden gelen bütün tedbirleri almaya çalışın demedi demeyin sonra.

Sözün özü askerlik bitti ve ben yeniden sivil hayata döndüm.

Askere Gidiyorum


2 gün sonra yani Perşembe günü  kısa dönem olarak askere gidiyorum. Yaklaşık bir ay acemilik eğitimini almak üzere Samsuna, askerliğin kalan süresini  tamamlayacağım Tekirdağa gideceğim. Sonrasında ise yeni bir hayata adım atacağım.
Evimde, memleketimde son saatlerimi geçirirken şuan radyoda İlhan İrem'den Olanlar Olmuş şarkısı çalarken farklı duygular içerisindeyim. Heyecan ve hüznü birlikte yaşıyorum. Askerlikten çok öncesini ve sonrasını düşünüyorum, öncesindeki bitecek hayatı sonrasında başlayacak farklı bir hayatı düşünüyorum.

Uzun zaman sonrası için planlar yapan birisi değilim ama hayat şartlarının getireceği gerçeklerle artık yüzleşme vaktinin geldiğini de  yadırgayamam. 2 gün sonra sadece askere gitmiyorum yeni bir hayata gidiyorum. Artık büyüdüğümü kendi ayaklarımın üstünde durmak zorunda olduğumu farkediyorum. Yeni bir şehir, yeni bir çevre, yeni bir ev, yeni bir iş ve tamamen değişen bir dünya ile karşılaşacağım. Öncesinde ise  20 yıla yakın, yani hayatımın büyük bir bölümünü geçirdiğim memleketimden evimden, arkadaşlarımdan, akrabalarımdan ayrılıyorum. Bu sürede geçen onlarca anılarımın, iyi ve kötü günlerimin son bulması beni yeni bir hayata alışmaya biraz zorluyor  açıkçası. Ama zaman her şeyi değiştiriyor ve her şeye alıştırıyor farkında olmadan.

Sosyal hayattaki çevremin dışında sosyal ağlar, bloglar ve farklı mecralardan bir çok arkadaşta edindim. Kimileriyle halen iletişim içerisindeyim kimileriyle yollarımı ayırdım ama yine de güzel günlerim geçti sanal adında sanal olmayan mecradan. Sosyal hayatımdan ve asosyal hayatımdan tanıdığım bütün güzel insanlara hayatımda oldukları için bana yeni şeyler kattıkları için teşekkürler.

Sosyal sorumluluk mesajımı verip noktalıyorum. Hayatı izlemeyi, fotoğrafını çekmeyi, kayıt altına almayı, her an ne olmuş diye gündemden geri kalmamayı bırakın hayatın kendisini yaşayın hayat masa başında, koltukta veya başka yerde otururarak, yatarak takip edilen bir şey değil dışarıda her an yaşanan içinde olunandır hayat.

Veda gibi ama yeni bir merhaba.

Kendinize iyi bakın hoşçakalın...


Güncelleme : 9 Ocak 2015 Cuma
Samsunda geçen 21 günlük acemi eğitimini bugün yapılan yemin töreni ile tamamlamış oldum. 21 günlük kısa sürede bir çok askerlik anısı yaşadım bile ama daha uzun bir süre var. Umarım kalan süreyi iyi bir şekilde tamamlarım.

Blogger'da Sadece Yöneticinin Görebileceği Alanlar Oluşturma

Bloggerda Sadece Yöneticinin Görebileceği Alanlar Oluşturma
Her ne kadar blogger'dan wordpress'e geçiş yapmış olsam da fırsat buldukça blogger ile ilgili içerikler üretmeye devam edeceğim. Bu yazımda da daha önceleri widgetlerin ve yazıların bir köşesinde bulunan Düzenle butonundan aklımın köşesinde kalan fakat hiç kullanma fırsatı bulmadığım blogger'ın güzel bir özelliğinden bahsetmek istedim.

Belirttiğim gibi eğer Blogger hesabımıza giriş yapmışsak ve blogun yöneticisiysek (sahibi) widget ve yazıların bir köşesinde üzerine geldiğimizde Düzenle yazan bir ayar ikonu yer alıyor, bu ayar ikonu sayesinde Kontrol Paneline girmeyle uğraşmadan istediğimiz yazıyı veya widgeti düzenleyebiliyoruz. Bu ikonun sadece bizim, yani blog sahibi tarafından görülebilir ve kullanılabilir olmasını sağlayan tek unsur "item-control blog-admin" classına sahip div, span veya başka bir html etiketi. Tabi son kullanıcı olarak biz sadece bu class'la işin bittiğini düşünsekte blogger'ın arka planında bunun olması için farklı işlemler mevcut.

Sözü fazla uzatmadan mevzuya dönecek olursam bu class'ı(sınıf) şablonumuzda istediğimiz yerde kullanarak sadece biz blog sahipleri tarafından görülebilen alanlar oluşturabiliriz. Tek yapmamız gereken sadece bizim görebileceğimiz herhangi bir şeyi "item-control blog-admin" classına sahip divlerin veya diğer html etiketlerin arasına yerleştirmek.

Hazırladığımız alanlar tabi ki blogumunuzun kaynak kodlarında diğer ziyaretçiler tarafından görülebilir fakat bu özelliği kullanarak yapabileceğimiz şeyler kısıtlı olduğundan görseler de herhangi bir sakıncası olmayacaktır.

Üstte bahsetmiş olduğum Kontrol Paneline girmeden hızlı yazı veya widget düzenleme gibi istediğimiz şekilde bağlantı menüsü, hızlı erişim veya bir nevi kullanıcı paneli oluşturarak tek tıklamayla yeni yazı oluşturma sayfasına veya Kontrol Panelinde yer alan diğer sayfalara hızlı bir şekilde erişebiliriz.

Kodun kullanımının yanı sıra hazırlamış olduğum mini hızlı erişim menüsü de yer alıyor kendi zevkinize ve kullanım alışkanlığınıza göre düzenleyip kullanabilirsiniz. Bu örnekteki mantıkla blogunuzun herhangi bir yerine sadece sizin görebileceğiniz içerik alanları oluşturabilirsiniz. İçerik alanlarınızı oluşturdaktan sonra blogger hesabınızın açık olduğu bir tarayıcada ve açık olmadığı diğer bir tarayıcada test edebilirsiniz.

Kullanım :

<div class="item-control blog-admin">
burayı sadece ben görüyorum
</div>

Hızlı Erişim Menüsü Uygulaması :

Burada dikkat edilmesi gereken kodlar arasında da görüldüğü gibi 9110239834527087798 uzunca sayı. Bu sayı sahip olduğumuz blogun ID'sini belirtiyor. Bu ID'yi Kontrol Panelinize girerek tarayıcının adres satırında görebilirsiniz. Blogunuza ait bu ID'yi aşağıdakilerle değiştirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Önizleme
Blogger Hızlı Erişim - Yönetici Paneli Oluşturma

Css Kodları
<style>
body{font-family:"Calibri", Arial sans-serif; font-size:17px}
a{text-decoration:none; color:#656565}
.ypanel{width:250px}
.ypanel h3{font-size:18px; border-top-left-radius:5px; border-top-right-radius:5px; background:url("https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/Xiao/78.png")no-repeat 5px 14px; background-color:#000;color:#fff; padding:10px; margin:0}
.ypanel h3 span{padding-left:15px}
.ypanel ul{padding:0; margin:0; border:1px solid #ddd}
.ypanel ul li{list-style:none; background:#f7f7f7; padding:7px; border-bottom:1px solid #ddd}
.ypanel ul li:last-child{border-bottom:none}
.ypanel ul li:last-child a{color:red}
.ypanel ul li a{display:block}
.ypanel ul li:hover{background:#fff}
</style>

Html Kodları :
<div class="item-control blog-admin">
<div class="ypanel">
<h3><span>Hızlı Erişim</span></h3>
<ul>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#editor">YENİ YAZI</a></li>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#posts">Yazılar</a></li>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#comments">Yorumlar</a></li>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#stats">İstatistikler</a></li>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#templatehtml">Şablonu Düzenle</a></li>
<li><a href="https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9110239834527087798#settings">Ayarlar</a></li>
<li><a href="http://dogruturkce.blogspot.com/logout?d=http://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D9110239834527087798">Çıkış Yap</a></li>
</ul>
</div>
</div>

Blogger'dan WordPresse Geçiş Rehberi

Blogger'dan WordPress'e Geçiş
5 Ekim Pazar, yani bayramın ikinci günü ani bir kararla WordPress'e geçiş yapmıştım. Ani verilen bir karar olmasının sebebi biraz zorunluluk, biraz da bloguma daha fazla hakim olmak isteyişimdi. Blogger'dan WordPress'e nasıl geçiş yaptım, geçiş sonra nasıl sorunlarla karşılaştım ve ek olarak neler yaptım onları da yeni geçiş yapacaklara yol göstermesi bakımından aktarmak istedim.

Blogger Importer Eklentisiyle WordPress'e Geçiş


Not 1 : Hosting firmaları hali hazırda WordPress gibi sistemlerin otomatik olarak kurulmasına olanak sağlıyor ama kurulumu WordPress ait dosyaları indirip hostunuza atarak manuel olarak kurulum yapmanızı öneririm. Daha önce otomatik kurulum yapıp sorunlarla karşılaşıp bir de performans farkını gören biri olarak otomatik kurulumu tavsiye etmiyorum.

Not 2 : Farklı aktarım eklentileri ve araçları bulunmasına karşın bu eklenti varsayılan olarak geldiği için ben bunu kaldım. Araştırma yapıp farklı WordPress eklenti veya araçlarıyla geçiş işlemini tamamlayabilirsiniz.

Alan adına ait gerekli NS yönlendirmesini yapıp WordPress kurulumunu yaptıktan sonra WordPress Admin Panelinden Araçlar İçe Aktar sayfasına yani /wp-admin/import.php adresine giriyoruz. Bu sayfada çeşitli sistemlerin WordPress'e aktarımını yapmak için araçlar(eklentiler) bulunuyor.En başta bulunan Blogger'a tıklayarak Blogger Importer eklentisini kuruyoruz.

blogger importer eklentisi ile wordpresse geçiş

Eklenti kurulumunu yaptıktan sonra bizden Blogger'da bulunan bloglarımıza erişim iznini sağlamamızı istiyor. Authorize butonuna tıklayarak devam ediyoruz.



Bu Google erişim izni sayfasından Erişime İzin Ver butonuna tıklayıp erişim işlemini bitiriyoruz.



Blogger hesabımızda bulunan blog listesi karşımıza çıkıyor buradan aktarmak istediğimiz blogun en sağında bulunan Import butonuna tıklayarak işlemin bitmesini bekliyoruz. Ben geçiş yaparken aktarım işleminde yazılarda olmasa da bir kaç yorum ve biraz da resim kaybı yaşadım. Yazılar (taslaklar dahil) eksiksiz aktarıldığı için pek önemsemedim açıkçası.




Geçiş Sonrası Yaptıklarım ve Karşılaştığım Sorunlar


- Tema Seçimi
Geçiş işlemini tamamladıktan sonra ilk yaptığım şey tema aramak oldu. WordPress'in kendi tema galerisinde 2700 + tema bulunmakta. Ayrıca farklı kaynaklardan da WordPress temaları bulabilirsiniz isterseniz ThemeForest'ten ücretli bir tema satın alabilirsiniz. WordPress tema galerisinde bulunan temalara wordpress.org/themes/ adresinden veya WordPress Paneli'nden Görünüm sayfasına giderek ulaşabilirsiniz.

-

WordPress Tema Türkçeleştirme


Eğer yabancı dilde hazırlanmış bir tema buldunuz ve bu temayı Türkçe'ye çevirmek istiyorsanız Poedit yazılımını kullanabilirsiniz. FTP'nizde bulunan wp-content, languages dizininde yer alan .po ve .mo dosyalarını masaüstünüze farklı isimde kaydedip(tr_TR.po ve tr_TR.mo gibi) daha sonra Poedit yazılımı ile .po uzantılı dosyayı açarak Türkçeleştirme işlemini yapıp, bu dosyaları tekrar aynı dizine atarak temayı Türkçe kullanmaya devam edebilirsiniz.

Poedit Programını İndir

WordPress Paneli, Görünüm, Temalar

-

Kalıcı Bağlantı Ayarları


İkinci yaptığım işlem yazılara ait kalıcı bağlantı (permalink) ayarları oldu. Hem arama motorları hem de gelen ziyaretçilerin sorunla karşılaşmaması için yazı bağlantılarını ilk başta blogger'da olduğu gibi ayarladım. Fakat yazı bağlantıları uzadığı için bir ara kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirip alt kısımda bahsettiğim 301 Redirect eklentisiyle yazıları yeni bağlantılarına yönlendirmeyi düşünüyorum.

yıl/ay/yazi-baglantisi.html şeklinde kalması için /%year%/%monthnum%/%postname%.html yapısını veya yıl, ay ve html gibi linki uzatan kısımları kaldırarak sadece /%postname% yapısını kullanabilirsiniz. Kategori ve etiket kısımlarını ise istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Kalıcı bağlantı ayarları ile ilgili daha fazla bilgi almak için codex.wordpress.org/Using_Permalinks adresine bakabilirsiniz.

WordPress Permalinks (Kalıcı Bağlantı) Ayarları

-

301 Redirect (Eski Bağlantıları Yönlendirme)


Yazılar için uygun bağlantıları WordPress'in Kalıcı Bağlantılar özelliği ile kolay bir şekilde ayarlasam da Blogger'dan kalan etiket, arşiv ve sabit sayfalar gibi bağlantıları 301 yönlendirmesi denilen yöntemle yeniden yönlendirmek gerekiyor. 301 yönlendirmesini htaccess ile nasıl yapıldığını biraz araştırma yapmama rağmen istediğim şekilde bir sonuca ulaşamadım. Bulduğum sonuçlar genelde sadece alan adı değişimi veya alt alan adı kullanılan durumlarda işe yarıyor. Belki de yazıların haricindeki diğer sayfalar için özel htaccess özelleştirmeleri de vardır bunun için biraz daha fazla araştırma yapmak lazım. Durum böyle olunca mecburi olarak eklenti kullanmak zorunda kaldım. Yönlendirmeleri eklenti ile yapmak kolay olmasına karşın eğer benim gibi çok fazla sayfa ve indexiniz varsa çok zaman aldığını hatırlatayım.

Kullandığım Eklenti : Redirection

Eklentiyi kurduğunuzda WP panelinizden Araçlar, Redirection kısmından ulaşabilirsiniz.

WordPress 301 Yönlendirmesi

-

Türkçe Karakter Sorunu


Blog başlığı, yazı başlığı ve yazılarda ş,ğ gibi Türkçe karakterlerin bazı tarayıcılarda ve mobil cihazlarda sorun çıkardığını gördüm. Meta karakter set ayarlarında sorun olmadığını kullanılan fontlarda sorun olduğunu fark ettim. Temada kullanılan fontlar Google Fonts'dan alındığı için işim biraz kolay oldu açıkçası. Google Fonts adresine girip fontları bulup latin-ext karakter setini ekledim, Türkçe karakter desteklemeyen fontların yerine ise farklı fontlar kullandım.

- -

Yorumlardaki Türkçe Karakter Sorunu


Yorumlar her ne kadar sorunsuz gözükse de düzenlemek istediğinizde yine Türkçe karakter hataları ile karşılaşabilirsiniz bunun çözümü ise yorumların yayımlanmış şeklini kopyalayıp yorumu düzenle butonuna(eğer yoksa WordPress Panelin Yorumlar sayfasından düzenleme işlemenini yapabilirsiniz) tıklayıp yapıştırarak güncelleme yapabilirsiniz.

-

Sitemap (Site Haritası) Oluşturma ve Google Webmaster Araçları İşlemleri


Blogger'da site haritası otomatik olarak oluşturulsa da WordPress'te bu işlem için eklenti kurmak gerekiyor. Sitemap için BestWebSoft yapımcısına ait Google Sitemap eklentisini kurdum. WordPress eklentiler sayfasında Farklı sitemap eklentileri mevcut seçim size ait.

Site haritası ve robots.txt değişiklikleri olduğundan bunları yeniden Google'a bildirmek gerekiyor.

Yeni robots.txt içeriğini Google Webmaster Araçları Tarama bölümünden robots.txt Test Aracı sayfasından gönderebilirsiniz.

Google Webmaster Araçları robots.txt gönderimi

Site haritası bildirimi için yine Tarama bölümü robots.txt Test Aracı bağlantısının hemen altında yer alan Site Haritaları bölümüne girip SITE HARITASI EKLEME/TEST ETME butonunu kullanabilirsiniz.

Google Webmaster Araçları Sitemap (Site Haritası) Gönderme

-

İletişim Sayfası Oluşturma


İletişim sayfası oluşturmak için Contact 7 eklentisini kurmuştum fakat daha sonra yeni yüklediğim temada hazır iletişim formu yer aldığı için kullanmayı bıraktım. Tabi her temada hazır iletişim formu gelmeyeceği için bu eklentinin kullanılmasında fayda var. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra eklenti sayfasına gidip gerekli kodu alıp yeni bir sayfa oluşturarak Metin görünümde bu kodu yapıştırmak yetiyor.