Web Günlüğü

Blogger arşiv sayfası nasıl yapılır

Blogger Hızlı Açılan Arşiv Sayfası Oluşturma
Arşiv sayfası, bir nevi site haritası veya blogda yer alan bütün içeriklerin listelendiği bir sayfa olarak nitelendirilebilir. Arşiv sayfası oluşturarak ziyaretçilerin sitede yer alan içerikler hakkında bilgi edinmesini ve aradığı içerikleri kolay bulması sağlanabilir veya arama motorları botlarının içerikleri taraması kolaylaştırılabilir.

Birçok blogger arşiv sayfası javascript kodları farklı kaynaklardan çekildiği için içeriklerin gösterilmesi veya yüklenmesi zaman almakta. Altta paylaşmış olduğum arşiv sayfası kodları benim bizzat kendi blogumda kullanmış olduğum kodlardır bu kodlar dış kaynaklardan çekilmediği için daha hızlı yüklenmektedir. Daha hızlı yüklenen bir arşiv sayfası oluşturmak için bu kodları kullanabilirsiniz. Kodları eklemek için yeni bir sayfa oluşturup yazı editörünü HTML görünüme getirip yapıştırınız. Örnek arşiv sayfasını görmek için tıklayın.

Kodlarda kırmızı renkte belirttiğim yerleri birincisi blog adresi olmak üzere ve ikincisi listelenecek yazı adedi alanlarını kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
var postTitle = new Array();
var postUrl = new Array();
var postYear = new Array();
var postMonth = new Array();
var postYearMonth = new Array();
var postYearMonth2 = new Array();
var postLabels = new Array();
var postBaru = new Array();
var sortBy = "titleasc";
var tocLoaded = false;
var numChars = 250;
var postFilter = "";
var month2 = ["Ocak", "Şubat", "Mart", "Nisan", "Mayıs", "Haziran", "Temmuz", "Ağustos", "Eylül", "Ekim", "Kasım", "Aralık"];
function loadtoc(a){
function b(){
if ("entry" in a.feed) {
var d = a.feed.entry.length;
numberfeed = d;
ii = 0;
for (var h = 0; h < d; h++) {
var m = a.feed.entry[h];
var e = m.title.$t;
var l = m.published.$t.substring(0, 10);
var p = m.published.$t.substring(5, 7);
var g = m.published.$t.substring(8, 10);
var n = month2[parseInt(p, 10) - 1] + " " + m.published.$t.substring(0, 4);
var c = "http://www.zaferzent.com/" + m.published.$t.substring(0, 4) + "_" + p + "_01_archive.html";
var j;
for (var f = 0; f < m.link.length; f++) {
if (m.link[f].rel == "alternate") {
j = m.link[f].href;
break
}
}
var o = "";
for (var f = 0; f < m.link.length; f++) {
if (m.link[f].rel == "enclosure") {
o = m.link[f].href;
break
}
}
postTitle.push(e);
postUrl.push(j);
postYearMonth.push(n);
postYearMonth2.push(c);
}
}
}
b();
displayToc2();
document.write('')
}

function displayToc2(){
var a = 0;
var b = 0;
while (b < postTitle.length) {
temp1 = postYearMonth[b];
document.write('<div class="toc"><h3>' + temp1 + "</h3><ul>");
firsti = a;
do {
document.write("<li>");
document.write('&nbsp;&nbsp;<a href="' + postUrl[a] + '">' + postTitle[a] + "</a>");
document.write("</li>");
a = a + 1
}
while (postYearMonth[a] == temp1);
b = a;
document.write("</ul></div>");
if (b > postTitle.length) {
break
}
}
};
//]]>
</script>
<script src="http://www.zaferzent.com/feeds/posts/default?max-results=500&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>

Blogger Şablon-Tema HTML Editörü Yenilendi

Uzun zamandır Blogger'da iyileştirmeler yapmayan Blogger geliştiricileri bugün fark ettiğim kadarıyla blogger şablon-tema editörü'nü sil baştan yenilemişler. Benim de sürekli olarak kullandığım ancak kullanımından hoşnut olmadığım şablon editörü daha anlaşılır ve kullanışlı bir hale getirilmiş. En azından önceki editör'e göre daha iyi bir yapıda olduğunu söyleyebilirim.


Blogger Yeni Şablon-Tema HTML Editörü
Blogger için yapılan yeni editör'ün görünümü.



Editör Blog Önizleme
Temada değişiklik yaptıktan sonra önizlemeyi aynı sayfa içerisinde gerçekleştirme mantığı bana göre güzel olmuş sekmeler arasında kaybolmaktan iyidir.



Kodlarda Arama Yapma
Şablon editörüne has bir de arama özelliği getirilmiş. Tarayıcılarla kod aramak biraz sıkıntı bir durumdu editöre has arama özelliğinin olması da güzel olmuş. Editörün arama özelliğini açmak için editörde (kodlar içerisinde) herhangi bir yere tıkladıktan sonra Ctrl + F tuşlarını kullanarak editörün sağ üst köşesinde açıldığını görebilirsiniz.



Hızlı Kod Değiştirme
Hızlı kod değiştirme özelliği de klavyeden Ctrl + Shift + F tuşları ile yine editör'ün sağ üst kutusunda çıkmakta ve önce değiştirilecek kod yazılıyor daha sonra o kodun yerine gelecek kod yazılıyor ve onaylanması için Yes ve No seçenekler çıkıyor ve Yes butonuna tıklanıldığında belirtilen kod hızlı bir şekilde değiştiriliyor.



Widget'a Atla
Bu özelliğin işlevi ise bloga eklenen widget'lere ait kodlara kısa yoldan ulaşmayı sağlıyor.


Kod Bloklarının Açılıp Kapatılması
Editörün diğer bir güzel özelliği ise aynı gruba ait kodların açılıp kapatılması. Kod bloglarını kapatıp açmak için her hangi bir kod bloguna örneğin <b:skin> kodunun sol tarafında bulunan satır numarasına tıklamak gerekiyor Bu sayede kodlar içerisinde neredeydim ne yapıyordum gibi sıkıntılara girmeyeceğiz.

Son olarak benim Notepad++ ve benzeri kod editörlerinde sıklıkla kullandığım TAB boşluğu olayı da editöre getirilmiş. TAB boşluğundan kastım klavyede bulunan TAB tuşuyla geniş boşluk bırakmak veya kodları seçip kodların solundan geniş boşluk bırakmak. Kısacası blogger şablon editörü gerçek bir kod editörü havasına sokulmuş. Notepad++'ın zencoding özelliği gibi bir şey de eklenseymiş iyi olurmuş aslında.
Daha nice güzel yeniliklerin olması ümidiyle.

Not : Resimleri büyültmek için üzerine tıklayın.

Bahar Mevsimi Yüksek Kaliteli HD Masaüstü Duvar Kağıtları

Kışın bittiği havaların ısınmaya başladığı ağaçların çiçek açtığı bahar mevsimi yine geldi. Bununla birlikte artık bilgisayarlarımızın masaüstü arka planlarını, duvar kağıtlarını içimizi açacak ruhumuzu ferahlatacak bahar mevsimi duvar kağıtlarıyla değiştirmemizin vakti de geldi. Google vesilesi ile özenerek seçmiş olduğum 8 adet iç açıcı çiçekli ağaçlı masaüstü duvar kağıtlarını gönlünüze göre indirip kullanabilirsiniz. Resimlerin çözünürlükleri  birbirinden farklı olduğu için indirdiğiniz resimleri ekranı kaplayacak şekilde ayarlamanız sizin için faydalı olacaktır. Resimlerin tam boyutlarına ulaşmak için sağ tıklayıp yeni pencerede açabilir ve daha sonra bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Güle güle kullanın.

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı

2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı<
2013 Bahar Mevsimi HD Masaüstü Duvar Kağıdı
Bahar, kuş, ağaç duvar kağıdı

Mobil / Akıllı Telefonlar İçin Duvar Kağıtları

güneş mobil duvar kağıdı
bahar mevsimi cicek telefon duvar kağıdı
renkli çiçekler mobil duvar kağıdı
sarı çiçekler ve gökyüzü mobil akıllı telefon duvar kağıdı
Güzel çiçek mobil duvar kağıdı

Blogger FeedBurner Entegrasyonu

Blog-Blogger FeedBurner Entegrasyonu, Kurulum ve Ayarları (Blog Ekleme, Besleme Adresi Oluşturma)
FeedBurner blog yazılarını tek bir çatı altında toplayıp bunları farklı araçları sayesinde blog takipçilerine kolay bir şekilde ulaştırmaya yarayan bir nevi rss besleme hizmetidir. Çoğu blog alt yapısında hali hazırda rss, atom beslemeleri bulundursa da bunlar FeedBurner gibi çok fonksiyonlu değiller. FeedBurner sadece besleme görevini üstlenmekten ziyade bloglarda yayınlanmış olan yazıları otomatik olarak sosyal ağlarda(twitter) paylaşma, e-posta bülten özelliği sayesinde son blog yazılarını blog takipçilerine e-posta olarak gönderme, arama motorları botlarının yeni yazılardan haberdar olabilmesi için ping gönderme, son blog yazılarını isteğe göre bloglarda widget olarak gösterme gibi daha bir çok özelliği bünyesinde barındırmakta.

1 - FeedBurner Hesabı ve FeedBurner Besleme Adresi Oluşturma
FeedBurner bir Google hizmeti olduğu için bir google(gmail) hesabınızın olması yeterli. Zaten bütün google servisleri tek bir hesap altında birleştiği için bunun için ayrıca bir hesap açmaya gerek yoktur. Kısaca varolan bir gmail hesabınız ile www.feedburner.com adresine giriş yaptığınızda FeedBurner servisiniz otomatik olarak aktif hale gelecektir. FeedBurner servisi aktif olduktan sonra alttaki resimdeki gibi bir nevi bir blog yönetim paneli karşınıza gelecektir.

- Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma
1-a) Bu panelde alttaki resimde görüldüğü gibi besleme adresi oluşturmak için öncelikle kutucuğa blog adresi yazılmalı ve I am podcaster yani ben yayıncıyım işaretlenerek Next butonuna basılmalıdır.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 1
1-b) Yukarıdaki işlemi yapıp Next butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran ile karşılaşılacak bu ekranda da resimde görüldüğü şekilde ayarlanıp yine Next butonuna basılmalı.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 2
1-c) Bu adımda besleme başlığı ve besleme adresinin neler olacağı hakkında ayarlamalar yapılmakta. Başlık ve adres alanları doldurulduktan sonra Next butonuna basılmalı.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 3
1-d) Alttaki resimde görüldüğü gibi FeedBurner besleme adresinin oluşturulduğuna dair bilgi ekranı gelmektedir. Bu ekranda da yine Next butonuna tıklayıp ilerleyebilirisiniz.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 4
1-e) Alt görülen sayfa ise podcast (yayıncı) ayarları ile ilgili kısımlar yani video, müzik, resimler ile ilgili ayarların yapıldığı sayfa. Bu sayfa çok fazla önem arzetmediğinden Next butonuna tıklayıp ilerleyebilirsiniz.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 5
1-f) Son aşama olan besleme istatistikleri ayarlarının bulunduğu sayfa. Gerekli ayarları alttaki resime göre yapıp son kez Next butonuna tıklayabilirsiniz.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 6
Not : Bütün bu işlemleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra feedburner'e blog ekleme ve besleme adresi oluşturma işlemi tamamlanıyor.
FeedBurner Blog Ekleme ve Besleme Adresi Oluşturma 7 Son

Üstteki resimde bulunan sayfa ve alt sayfalarla ilgili diğer bileşen ve bileşen kullanımları ile ilgili detaylar hakkında sonraki yazılarda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Windows 8 Ön İnceleme ve Karşılaştığım Bir Sorun

Windows 8 Ön İnceleme

Windows 8 Ön İnceleme
Yeni bir bilgisayar alıncaya dek Windows 8 kullanamayacağım sanırım zaten gördüklerim sonucunda bundan sonra Windows 8 kullanma niyetlisi de değilim açıkçası. Uzun yıllar artık Microsoft Windows 7 ve Windows 8 den daha iyi bir işletim çıkarana kadar Windows 7 mi kullanırım ya da bir Linux işletim sistemi kullanırım bunu zaman gösterecek. Windows 8'den soğumamın nedeni yaşadığım sorundan ziyade Windows 8'in beklentilerimin altında kalan bir işletim sistemi olmasıydı.

- Kurulum Windows 7'ye nazaran daha çabuk tamamlanıyor. Tahmini 20-25 dakika arası.

- Windows 7'den çok farklı olmayan bir masaüstü görünümü var ancak pencere kenarlıklarında grafik yerine düz renkler tercih edilmiş ki bu da performans açısından olumlu bir durum ancak pencere, görünüm ve ikonlar Windows 7'den çok farklı değil

- Benim açımdan Windows 8'i en itici kılan kısım işlerimi kolaylaştıran başlat menüsünün kaldırılması ve zamanımı çalan kullanışsız metro arayüz kısmıydı. Bu metro arayüz ile ilgili çok fazla özelleştirme yapılamıyor ve metro arayüzü tamamen kapatma gibi bir seçenek de bulunmuyor.

- Windows 8 kurulumu bitimi esnasında genel ayarlar yapılandırılırken yerel hesap oluşturmaya izin verilmiyor en azından ben onu gözlemledim. Bir Microsoft (outlook, hotmail vs) hesabı ile kullanıcı oluşturulup kurulum tamamlanıyor. Microsoft elbet bunu Windows 8 ile çıkan mağaza uygulaması için yaptı. Ancak bu şekilde olması gerekmiyordu. Sadece mağaza kullanılırken Google Play Store tarzı bir şey yapılabilirdi.

- Basit bir arama yapmak için  kapkara bir ekrana gitmek zorunda bırakılıyor. Bunun yerine tek tuşla bir popup pencerede arama kutusu açıp aradığımız kelimelere ilişkin sonuçları hemen listeletip kullanıcıların işi kolaylaştırılabilirdi.

- Dokunmaktik cihazlara özgü yapılmış kilit ekranının bence hiç gereği yoktu. En azından buna ilişkin ayarlar özelliştirilebilirdi.

- Internet Explorer 10 masaüstü ve metro arayüz görünümünde oldukça hızlı ancak metro arayüze özel olarak tasarlanmış IE 10'da flash desteği bulunmuyor.

Microsoft'un seçenekleri yenilikleri aslında sorgulanması gereken bir durum. Yıllardır Microsoft'un ürettiği tüm ürünler bedava olmamasına karşın insanların bedel ödeyip aldığı ve buna bağlı olarak Microsoft'un müşterilerini sürekli bir şeylere zorunlu hale getirme düşüncesi hiç kabul edilebilir bir durum değil. Buna sayısızca örnek olmasına rağmen bir örnekte İnternet Explorer'ın yıllardır Microsoft işletim sistemlerinde varsayılan bir tarayıcı olarak gelmesi. Sonucunda insanların üşenip başka bir tarayıcı kurmak yerine Internet Explorer'ı kullanmaya devam etmesi.

----
Windows 8 İle Gelen Sorun
Uzun süre bir an önce test etmek ve kullanmak istediğim Windows 8'i yaklaşık 10 gün önce test amaçlı  kurmuştum. Aslında aklımda Windows 8'e alışmak ve uzun bir süre kullanma düşüncesi geçiyordu. Bu iştahım bilgisayarda sorun çıkana kadar devam ediyordu. Ancak Windows 8'i kurduktan ve kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaşmaya başladım. Sorun bilgisayarın kilitlenmesi diğer bir deyişle donması ve bir işlem yapılamaz hale gelmesiydi.

Sorunun tam olarak ne ve nelerden kaynaklandığını bulmaya çalıştım. Başlangıçta sorunun bilgisayarın donanımı ile ilgili mi, Windows 8 işletim sisteminden kaynaklanan bir sorun mu veya kullandığım internet tarayıcılarından kaynaklanan bir sorun mu diyerekten bu üçlü hakkında uğraşlara girdim. Sorun bilgisayarda gündelik işlemler olan dosya açma, kapama, kopyalama ve benzeri herhangi bir işlem yapma ile ortaya çıkmıyordu. Sorun tam olarak internet tarayıcılarının herhangi birisinde(yoğun olarak chrome'da) bir kaç sekme açtıktan sonra(özellikle sekmelerden bir tanesinde video bulunduğu zaman) ortaya çıkıyordu.

Windows 8 kurulumu yapmadan önce riskli bir işlem olan BIOS güncellemesi yapmıştım. Ancak eski bir BIOS sürümünü yüklememe rağmen sorunun bundan kaynaklı bir sorun olmadığını anladım. Uzun süre donanım ve benzeri forum sitelerinde sorunu araştırmaya başladım.  Kimi forum konularında ekran kartı veya sürücüsü, kimisinde işlemci, kimisinde ise internet tarayıcıları ile ilgili çözümler yer alıyordu. Ben bu çözümleri basitten zora doğru uygulamaya başladım. Ekran kartı sürücüsünü güncelledim, internet tarayıcılarını kaldırıp yeniden yüklemeyi denedim ancak sorun yine de devam ediyordu. Acaba bilgisayarın kilitlenmesi işlemciden kaynaklı mı diye düşünmeye başladım. Daha sonra AIDA64 Extreme Edition programını kurarak işlemci ısısını inceledim. Firefox ve Chrome tarayıcılarının işlemci ısısı üzerinde etkilerini bu program üzerinden karşılaştırma yapmaya çalıştım. Firefox tarayıcısında bir kaç sekme açınca işlemci ısısı 5-6 derecelik bir artışla maksimum 85-86 oluyordu ancak aynı işlemi Chrome tarayıcısında yaptığımda Firefox'un iki katı kadar artış gösterip 92-95 arası sıcaklık değeri beliriyordu. İşlemci ısısı normal değildi ancak bu yaşadığım sorundan farklı bir sorundu.

Uzunca bir süre sonra işlemci fanının çalışmadığını fark ettim bilgisayar laptop olunca her ne kadar daha önce açmış ve uğraşmış olsam da açıp kontrol etme konusunda biraz endişeliydim. Neyse eninde sonunda açacağım düşüncesiyle bilgisayarı açtım (açtım derken bilgisayar donanım elemanlarının bulunduğu arka tarafı söktüm manasında). Bildiğiniz eski bir elektrikli süpürge ile işlemci fan ve diğer kısımların tozunu çektirdim. Ne alaka ise daha sonra nefes gücü ile bilgisayarın arka tarafında bulunan işlemci havalandırma açıklığına nefes kuvvetiyle üfürmeye başladım. Sonucunda bilgisayar pırıl pırıl oldu. Bilgisayar arkası açık vaziyette açıp kapamaya çalıştığımda halen işlemci fanının çalışmadığını gördüm.  Bir süre fanı el gücüyle çevirmeye ve elektrikli süpürge ile bu çevirme işlemini desteklemeye çalıştım belki fan'a bir şey takılmıştır düşüncesi ile. Bu işlemci gerçekleştirdikten bir süre sonra bilgisayarı yeniden açtım (çalıştırdım) ve nihayet işlemci fanını çalışmaya başladığını gördüm. AIDA64 programı ile işlemci ısısını kontrol ettiğimde işlemci ısısının varsayılan olan 75-80 arası derecenin 55-60 arası dereceler civarına düştüğünü gördüm. İşlemci fan ve ısı sorunun çözmüştüm ancak halen bilgisayarın kilitlenme sorunun çözememiştim. En sonunda Windows 7'yi yeniden kurup Windows 8 hayallerimi sonlandırdığımda bilgisayar kilitlenme sorunun gittiğini gördüm. Neticede sorun ya kurulumunu yaptığım Windows 8 ile alakalıydı ya da internet tarayıcılarının Windows 8 ile uyumsuzluğu olabilirdi.