Web Günlüğü

Dizüstü (Laptop) Isınma Sorunu Giderme Yöntemleri

Çoğu kişinin ve benim yaşadığım en büyük dizüstü bilgisayar sorunlarından birisi aşırı ısınma sorunu. Öyle ki daha önce dizüstü bilgisayarımın touchpad (dokunmatik mouse) kısmının yan tarafında bulunan harddisk ve harddisk üzeri tabakada soyulma sorunu ile karşılaştım. Aslında bu sorunun temel sebebi de yaz günleri haddinden fazla bilgisayarı kullanmamdan kaynaklı. Bu konuda yaşadığım tecrübemden dolayı böyle bir yazıyı paylaşma gereği duydum.

Benim şuan kullanmakta olduğum dizüstü bilgisayarım Asus F83Se modeli. Bunu merak edip bakmak isteyen olur diye belirtmek istedim. Nasıl bir dizüstü'ye sahip olduğumu görmek ve özelliklerine bakmak için bu adrese bakabilirsiniz. Ben bu bilgisayarı 2009 Kasım ayında Vatan Bilgisayar'dan kampanyalı olarak almıştım. O zamana göre ve benim kullanım amacıma göre gerçekten ideal ve uygun fiyata aldığım bir bilgisayardı. Bilgisayarı aldıktan 5-6 aylık bir süreçte herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Fakat daha sonrasında 2010 yılı yazında ısınma sorununu yaşamaya başladım. O yaz soğutucunun da aklıma gelmemesinden dolayı harddisk sorunu ve daha önce de belirtiğim gibi touchpad yanı harddiskin üstünde bulunan bir bölümde ısınma sebebiyle tabakada soyulmalar meydana geldi. Bir süre sonra İstanbul'a gitmiştim ve bilgisayarımı Cevizlibağ'da bulunan Vatan Bilgisayar'ın Müşteri Temsilcisi bölümüne gidip sorunları bildirip teslim etmiştim. Onlarda Asus'un servisine gönderdiler ve bilgisayarım yenilenmiş olarak yaklaşık 20 gün sonra bana ulaştı. Şuan yine harddisk sorunu olmasa da soyulma sorunu var ve bu durum beni rahatsız ediyor yakın zamanda Asus Teknik servisine göndermem gerekiyor.

Laptop Isınma Sorunu Giderme Yöntemleri
Bilgisayarınızı yumuşak yerlerin üstüne koymamaya özen gösterim (her ne kadar dizüstü diye bilinse de diz üstünüzde, koltuk, yatak vb yerlerde kullanmamaya dikkat etin)

Mümkün olduğunca bilgisayarınızın hava çıkışları bölümlerinin önlerinde eşyalar bulunmasın, sıcak hava akışı ne kadar rahat olursa bilgisayarınız o kadar az ısınır.

Sehpa, masa gibi yerlerin üstünde kullanırken eğer altına bir şey koyarsanız (hava çıkışlarını kapatmayacak bir şekilde, kendinizde bir kaç parça tahta parçası yardımıyla 4 ayaklı bir şeyler yapabilirsiniz.) sıcak havanını toplanmasını engellemiş olursunuz.

Eğer çok ısınan bir bilgisayarınız varsa mutlak suratte bir soğutucu alın ve daimi olarak kullanın. (Hali hazırda satılan soğutucular bilgisayardan usb aracılığı ile güç aldığı için aşırı derece fayda beklemeyin, eğer elektronikten anlayan birisiyseniz kendi soğutucunuzu da yapabilirsiniz. Ama bilginiz yoksa hiç uğraşmayın başınıza dert alırsınız mazallah :) Donanımhaber'de bir arkadşın yapmış olduğu ve benim yapmışım olduğum el yapımı fanlar mevcut bir göz atabilirsiniz http://resim.donanimhaber.com/m_76624065/tm.htm )

Bu sıcak yaz günlerinde elinizden geldiği kadarıyla öğlen saatlerinde 11-15 arasında bilgisayarınızı kullanmamaya dikkat edin.

Eğer zorunlu olarak 7-8 saat veya daha fazla süreli bilgisayar kullanıyorsanız aralıklı olarak 20 dakika veya yarım saat kapatarak dinlendirin.

Yüksek grafikli veya özellikli oyunları oynamamaya dikkat edin veya kısa süreli olarak akşam saatlerinde oynamaya özen gösterin.

En önemlisi bir soğutucu kullanın. Fakat şunu da belirteyim, dizüstü soğutucuları genelde bilgisayardan usb bağlantısı aracılığı ile elektrik gücü alan soğutucular oluyor. Tabi bu da hem soğutucu performansını etkiliyor hem de bilgisayar performansını. Bu yüzden eğer varsa veya bulabilirseniz alacağınız soğutucu fişli yani direk elektrikten güç alan soğutuculardan olsun.

Notepad Kod Editörü

Notepad++ gerek kullanım kolaylığı bakımından gerek sunduğu avantajlar bakımından benim için daima en iyi kod editörleri arasında yer alacak. Notepad++ C++(+ işaretlerinin nereden geldiği belli sanırım) programlama dili ile geliştirilmiş ve GPL(Genaral Public Licence) ile açık kaynak kodlu olarak dağıtılan bir kod editörü (düzenleyicisi).

Notepad++'ın Temel Özellikleri
- Belirli bir programlama diline ait kod ve kod gruplarını renkledirir. Bu da bize nerede ne yaptığımızı belirleyerek bize avantaj sağlar.

- Aynı anda birden fazla sayfa/sekme açılabilir. Örneğin bir website şablonu hazırlarken notepad yazılımını birden fazla açmak yerine aynı açılmış pencere içerisinde birden fazla sekme açarak hem sistemsel olarak hem de bizim açımızdan kolaylık sağlıyor.

- Kodları ctrl ve mouse scroll aracılığı ile büyültüp küçültme. Bu da bize yaptığımız herhangi bir hatayı veya kodları daha net görebilme adına kolaylık sağlıyor.

- Birden fazla programlama diline ait kodlarla çalışabilme.

Aslında Notepad++ kod editörüne ait temel avantajlar sadece bunlarla sınırlı değil daha bir çok özelliği bulunmakta bunlardan bir diğeri de farklı tema seçeneklerinin olması. Ayrıca Notepad++'ın sunmuş olduğu eklenti (plugin) desteği bahsetmiş olduğum tüm temel özelliklerin çok daha önünde.

Notepad++ programının şuan ki son sürümünü alttaki bağlantıdan indirebilirsiniz :
notepad-plus-plus.org/download/

Uzun süredir Notepad++ kullanan birisi olarak benim çok işime yarayan soranlara da tavsiye ettiğim 3 faydalı eklentiyi de paylaşmak istiyorum. Notepad++ da eklentilere üst menüde yer alan Eklentiler kısmından ulaşılabiliyor. Yeni bir eklenti yükleme yeri ise yine aynı yerde bulunan Plugin Manager kısmından erişilebiliyor.

1 - Kod yazmayı hızlandıran ve kolaylaştıran Emmet Eklentisi
Notepad++ Emmet eklentisi sayesinde yazılan kodlar anında tamamlanarak hızlı kod yazımını sağlıyor. Eklenti hakkında detaylı bilgi almak için emmet.io adresini ziyaret edebilirsiniz.

Emmet eklentisinin varsayılan kısayolu Ctrl+Alt+Enter fakat Notepad++'ın diğer kısayolları ile çakışma yaşanabildiği için çalışmayabiliyor. Kısayolu değiştirmek için Ayarlar menüsü altındaki Kısayol Düzenleyiciye tıklayıp daha sonra Plugin Commands sekmesinde ilk sırada yer alan Expand Abbreviation alanından değiştirebilirsiniz. Expand Abbreviation'un sağ tarafındaki kısayola tıklayarak istediğiniz kısayolu tanımlayabilirisniz.

Uyarı : Emmet kurulumunda veya sonrasında python script ile alakalı bir hata alırsanız sourceforge.net/projects/npppythonscript/files/ adresinden python script'in son sürümünü indirip Notepad++'ın kurulu olduğu dizine atmanız yeterli.

2 - Çalışma dizinini gösteren eklenti Explorer
Notepad++ Explorer eklentisi çalışma dizinini, yani neredeki klasörde ve hangi dosyada çalışıldığını görmeyi sağlıyor. Ayrıca bu eklenti üzerinden yeni klasör veya dosya oluşturulabiliyor, silinip, düzenlenebiliyor. Tek eksiği klasörler arası dosya taşımanın olması, keserek taşıma yapma yerine kopyama işlemi yapıyor.

Eklentiyi indirmek için https://sourceforge.net/projects/npp-plugins/files/Explorer/Explorer%20Plugin%20v1.8.2/


3 - Uzak sunucuya bağlanmayı sağlayan NppFTP
Notepad++ NppFTP eklentisi eğer bir siteniz varsa o sitenize ait FTP sunucusuna bağlanarak site dosyalarınızın görüntülenmesini ve düzenlemeler yapmanıza olanak sağlıyor.

Bu eklentilere Eklentiler menüsü Plugin Manager penceresinden ulaşabilir ve kurabilirsiniz.

Bu yazı 25.10.2015 tarihinde güncellenmiştir.

Blogger Permalink - Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır

Sürekli olarak Blogger Draft üzerinden yapılan yenilikleri takip etmeye çalışıyorum. Çoğu zamanda zaten yapılan geliştirmeler ilk olarak Blogger Draft üzerinde aktif oluyor. Yine bugün Blogger Draft (Blogger Şablon) adresine girdiğimde fark ettiğim yeni özellik biz blogger kullanıcıları için bulunmaz bir nimet oldu açıkçası. Şu an için sadece Blogger Draft adresinde aktif olan özellik seo açısından önemli bir unsur olan kalıcı bağlantılar.

Bilindiği gibi normalde yazı yayınlarken kalıcı bağlantının düzgün olabilmesi için başlıkta Türkçe karakter (sadece küçük ı) kullanmadan yayınlamak gerekiyordu ve daha sonra yazı başlığını tekrar düzenlemek gerekiyordu. Ayrıca diğer bir sıkıntı da kalıcı bağlantılar yazı başlığı uzun olduğu takdirde sadece başlığın bir kısmını olarak kısa bağlantı oluşturuyordu. Bu yüzden de az da olsa seo açısından etkisiz bir sonuç çıkarıyordu ve aynı zamanda biz blog yazarları için zaman kaybı oluşturuyordu.



Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi yapılan bu yeni kalıcı bağlantılar iyileştirmesi sayesinde artık yazılarımızı tekrar düzenlemeye çalışmadan, zaman kaybetmeden, kalıcı bağlantılarımızı düzenleyebilir ve yayınlayabiliyoruz. Aslında çok iyi bir geliştirme olmamasına rağmen yine de eskisine göre faydalı bir iyileştirme. Elle uğraşmadan otomatik başlık uzunluğuna göre ve Türkçe karakter destekli kalıcı bağlantı oluşması daha iyi olurdu aslında.

Örneğin oluşturduğum bu yazının normal kalıcı bağlantısı
http://www.zaferzent.com/2012/06/blogger-yeni-kalc-baglantlar-ozelligi.html
üst kısımdaki gibi oluşuyordu.

Gelen bu özellik sayesinde ben aşağıdaki şekilde düzenledim.
https://www.zaferzent.com/2012/06/blogger-permalink-kalici-baglanti-ayarlari-nasil-yapilir.html

29.06.2021 Güncelleme


Eğer daha öncesinde yayınlanmış bir yazının bağlantısını(permalink veya kalıcı bağlantıları) düzenlemek istiyorsanız yazıyı önce resimde görüldüğü gibi taslağa döndürmek gerekiyor.





Bağlantısı değişen yazılar Blogger Ayarlar sayfasından yeni bağlantıya yönlendirme yapılarak ziyaretçilerin hata sayfası ile karşılaşması engellenebilir.

Aöf 2012 Final Sonuçları Açıklandı

Öncelikle Bilgisayar Programcılığı (önlisans) bölümünden mezun olup daha sonra sınavsız olarak dikey geçiş yaptığımı ve İşletme bölümü 3.sınıfta eğitim hayatıma devam ettiğimi belirteyim. Kötü geçen vize sınavları sonucunda  günlerdir sıkıntı ve stres içerisinde heyecanla beklediğim fakat beklediğime değmeyen açıköğretim (aöf) final sınavı sonuçları bugün daha doğrusu dün açıklandı.

Aslında sınavların benim için bu kadar kötü geçmesinin bir sebebi geçen yıl kalkan hazırlık bölümü yüzünden. Normalde bu yıl hazırlık (intibak) sınfında olmam ve sadece dört dersten sorumlu olmam gerekiyordu. Fakat hazırlık bölümü kalkması sebebiyle bu yıl dört hazırlık sınıfı dersi ve altı da 3.sınıf dersi toplamda on dersten sorumlu tutuldum. Bu vesileyle de daha fazla ders çalışmam gerekiyordu. Açıkçası hem bu kadar fazla dersin olması hem de üşengeçliğim yüzümden çok fazla ders çalıştığım söylenemez.

Durumu haticeden neticeye bağlarsam final sonuçları itibari ile on sorumlu tutulduğum derten sadece beşini geçebilim ve ikisi sınırda kaldı. Tabi açıköğretim'de hoca öğrenci ilişkisi olmadığı için bu iki dersten öyle kebap geçemedim. Ayrıca kaldığım beş dersin dördü ne hikmettir ki hazırlık sınıfında almam gereken dersler. Bu konuda da aldığım duyumlar doğrultusunda 3.sınıfta sanırım dönem veya yıl uzatmamak için alınan hazırlık derslerinin tümünü geçmek gerekiyormuş. Eğer bu söylenti doğruysa benim yemeden içmeden eylül ayında gerçekleşecek olan sınavlara çalışmam gerekiyor, tabi çalışırsam.

Aöf vize ve final sonuçlarını öğrenmek için alttaki linki kullanabilirsiniz.
https://aofsinav.anadolu.edu.tr/web/

Blog Yazma Karmaşası

Yeni bir blog yazısıyla merhaba. Aralıklarla blog yazanlara veya yeni bir blog açıp blog yazarlığına başlayacak olan arkadaşlara faydalı olması açısından blog ve blogculuk konusu hakkında yazılar yazacağımı daha önce ifade etmiştim. Aslında bu yazımda tam olarak ne yazacağımı da bilemedim ve bir saattir bu yazıyı yazmaya çalışıyorum ve sürekli bir konudan başka bir konuya atlayıp yazıp yazıp siliyorum. Tam olarak ne yazacağıma karar veremediğim için başlık da bulamadım ve yazı başlığını "Blog Yazma Karmaşası" yaptım.

Her gün çoğalan blog trafiğinde yanlış bilgi ve doğru bilgi çatışmadı da artmakta. Bunun temel sebebi bir yanda sadece bu işi sevdiği için yapan insanlar diğer bir yanda ise sadece para kazanma amaçlı bu işi yapanlar. Para kazanmak için blog yazan veya blog yazarlığı yapanlar daha fazla ziyaretçi çekmeye ve onlara faydalı olmak yerine onları sadece bir "nimet" olarak görmektedirler. Fakat konuya hakimiyeti olan insanlar ne güzel ki bunlara yanılıp, aldanmamakta. Fakat ne üzücü ki sanal ortama pek ayak uyduramayan, hakim olmayan insanlar ise bu tuzağa düşmekteler.

Eğer sırf para kazanmak için değilde insanlara faydalı bilgiler sunmak veya severek blog yazmak ya da blog yazmaya başlamak istiyorsanız zaten gün geçtikçe sevilen bir blog yazarı olur ve takip edilen bir bloga kavuşursunuz. Yok ben sadece para kazanmak insanları yanıltmak ve daha fazla ziyaretçi çekip reklamlardan daha fazla para kazanmak istiyorum derseniz aşağıdaki maddeler tam size göre :)

İnsanların Blogunuzdan Nefret Etmesi İçin Yapmanız Gerekenler :
Yazı içerisine çok fazla reklam koyun ve yazınız görünmesin, sadece reklamlar görünsün.
Tasarıma önem vermeyin, her şey bir yerde olsun aranılan bulunmasın.
İmla kurallarına altüst edin
Argo kelimeler kullanın.
Farklı bir blogdaki bir konuyu olduğu gibi kopyala yapıştır yaparak paylaşın.
Sırf google'da üst sıralarda çıkmak için dikkat çekici bir başlık oluşturun fakat yazı içeriği başlıkla alakasız olsun.
Ziyaretçilirinizi önemsemeyin, onları sadece bir nimet olarak görün.

Bu maddelerin bazılarına bende dikkat etmiyor olabilirim bunun için kusura bakmayın :)