Blogger Subdomain (Alt Alan Adı) Nasıl Oluşturulur

Sözü fazla uzatmadan konumuza gelecek olursak birçok blog ve diğer site sahiplerinin bildiği alt alan adı veya subdomaindiye nitelendirdiğimiz bir sistem bulunmakta. Bu sistemin amacı varolan bir alan adımıza alt alan adı açarak birden fazla siteye sahip olmamıza olanak sağlıyor. Örneğin siteadi.com alan adı altında blog.siteadi.com ve benzeri alt alan adları açabiliyoruz. Normalde alanadı + host sahibi olanlar bunu kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Fakat blogger'da biraz daha farklı. Bu arada hatırlatayım ben isimtescil üzerinden anlatacağım ve bu alt alan adı açma şeklinde oluşturduğunuz alt alan adına da yine bir blogger alt yapılı bir blog oluşturup onu yönlendireceğiz. Diğer sistemlerde de buna benzer ayarlamalar yapıp alt alan adı açıp kullanabilirsiniz. Yani açacağımız alt alan adını sadece blogger alt yapılı bir blog açıp onu yönlendirmek için kullanacağız, farklı bir şekilde kullanamayacağız.
1. Adım
Bu adımda isimtescile geçmeden önce blogger açacağımız alt alan adına yönlendirmek için kullanacağımız bir ornek.blogspot.com gibisinden bir blog açıyoruz.
2. Adım
Bu adımda ise Kumanda Paneli > Ayarlar > Temel sayfasından alttaki gibi alan adı ayarlarımızı yapıyoruz.
3. Adım
Son adımda ise hesabımızla isimtescil'e girip kullanacağımız domain'i seçip Gelişmiş DNS'ye gireceğiz. Bu kısımda da alt resimde olduğu gibi gerekli ayarları yapıp kaydedeceğiz. Alan adının aktifleşmesi blogger sunuculaının yoğunluğuna göre değişebilir.
15 Ekim 2015 18:30 Güncellemesi
Subdomain ihtiyacı doğduğundan bu yazıyı da görünce güncelleme kararı aldım yazı halen kısmen geçerliliğini koruyor fakat bir kaç değişiklik ve farklılık olduğunu belirtmem gerekiyor.
- Birincisi "2.ADIM"da görülen resim de zaferzent.com'u blog.zaferzent.com konumuna yönlendir'i işaretlemeyiniz. Aksi halde ana blog yani ana domain olan www.zaferzent.com a www'siz girmek istediğinizde hata alırsınız veya sonradan oluşturduğunuz subdomaine yönlenirsiniz.
Özetle 2.Adım şöyle olacak :

- İkincisi ise domain hizmet sağlayıcısında yaptığımız ayarlarda bir takım değişiklik yapmak gerekiyor. Normalde bir www'li bir de www'siz iki farklı ghs.google.com değerine sahip cname oluşturuyorduk(en azından ben öyle yapıyordum) bugün anladım ki eğer subdomaine ihtiyaç duyduysak www'siz cname oluşturmamalıymışız.
Özetle domain dns ayarları tam olarak aşağıdaki gibi olacak :

10 Nisan 2022 Güncellemesi
Alan adımı yakın bir zamanda Google Domains'e taşıdım ve taşıma sonrası subdomain(alt alan adı) çalışmadığını farkettim. Subdomain'e ait CNAME silindiği için böyle bir sorun meydana gelmiş tekrar tekrar CNAME kaydı oluşturmama rağmen subdomain'i çalıştıramadım. Biraz araştırma yaparak subdomain için yeni CNAME kaydını aşağıdaki resimde olduğu gibi ayarladım. Bir kaç saat beklememe rağmen yönlendirme gerçekleşmedi fakat ertesi gün sabahına subdomainin çalıştığını farkettim. Anladığım kadarıyla blogger özel alan adı yönlendirme ve bu tip subdomain işlemlerinde eskisi gibi işlem çok çabuk tamamlanmıyor ya da Domain hizmeti sağlayan servis ile alakalı bir durum da olabilir.

Gerçekleşemeyen Vaatler ve Blogum'daki Yenilikler
Ara sınavlar ve diğer işler sebebiyle yaklaşık bir aydır blogumla pek ilgilenemez olmuştum. Sınavların bitmesiyle ve diğer işlerin de halledilmesiyle artık bloguma biraz daha fazla ilgilenmem gerektiğini düşündüm. Bu geçen yorucu zaman diliminden sonra blogumda bazı iyileştirmeler ve yenilikler yapmaya çalıştım.Aslında sınavlar ve işlerden önce blogumun ikinci yılını bitirmesi sebebiyle 2 Yılın Ardındanbaşlıklı bir yazı yazmıştım. Yazmış olduğum bu yazıda şuana kadar her ne kadar yerine getiremesemde bazı vaatlerde bulunmuştum. Bu vaatlerin başlıcaları bloguma yeni bir tema hazırlamam ve blogumda bir çekiliş düzenlemekti.Tema ve çekiliş vaatlerini yerine getirememin birkaç sebebi var aslında. Tema konusuna gelirsek ücretsiz olup ve hoşuma giden iki adet worpdress temasını blogger'a entegre etmiştim. Birisi çok rağbet gören ve daha sonra kullanmaktan vazgeçtiğim Minimal temasıydı. Diğeri ise yine güzel bir wordpress temasıydı. O tema da her ne kadar güzel olsa da daha sonra içime sinmediği için kullanmaktan vazgeçtim ve birkaç gün sonra blogumda paylaşacağım. Çekiliş meselesinin gerçkeleşememesi ise maddi sıkıntılar ve bu konuda yardımcı olabilecek sponsor bulamadığımdan kaynaklı.
Neyse efendim bende bunları bir kenera bırakarak kendi olşturmuş olduğum ve halihazırda kullanmakta olduğum temanın üzerinde biraz değişiklik ve yenilik yaparak daha güzel hale getirmeye çalıştım. Aslında bu değişiklikleri zaman zaman yaptım ve fark edenler mutlaka olmuştur.
Logo
Her ne kadar logo tasarımından pek anlamayan birisi olsamda elimden geldiğince eskisinden daha güzel fakat benzer bir logo yapmaya çalıştım.

Menü
Eski menüyü tamamen kaldırarak daha atraksiyonlu ve eğlenceli bir menü yaptım.

Yazı Bilgileri
Eski yazı bilgileri biraz kaba olduğu için ve yazıyı kırptığım zaman sorun çıkardığından ötürü tamamen kaldırdım ve yerine bugün yeni bir yazı bilgileri kısmı oluşturdum.

Son Yorumlar
Sağ sidebar'da bulunan son yorumlar da görünüm açısından hoşuma gitmediği için geçenlerde bulmuş olduğum bir blogger widget sitesi yardımıyla yeni bir son yorumlar eklentisi oluşturdum. Siteyi söylemek isterdim fakat tarayıcı sorun çıkardığı için kaldırıp tekrar kurduğumdan dolayı yer imleri de silinmişti ve siteyi hatırlayamadığım için kusura bakmayın.

Benzer Yazılar
Ziyaretçilerimin ve takipçilerimin blogumu hemen terkedip gitmemesi ve okudukları yazıya benzer diğer yazıla da göz atmaları için benzer yazılar eklentisi oluşturdum.

İfade (Smiley) Eklentisi
Blogumu biraz daha eğlenceli hale getirmek amacıyla dataservis aracılığı ile yorumlara ifade (smiley) eklentisi oluşturdum.

Diğer
Diğer aklıma gelen yaptığım değişiklikler ise blog ismini, açıklamasını ve küçük seo geliştirmeleri oldu.
Gözünüze hoş gelmeyen veya olmasını istediğiniz bir takım şeyler var ise bunları bana bildirirseniz minnettar olurum. Daha nice yeniliklerde görüşmek üzere :)
Blogger Minimal Teması

Logo Hakkında
Logo'daki font ücretlidir ve ben de bulunmadığından dolayı logoyu bir arkadaşa yaptırmıştım. Logo ile ilgili lütfen isteklerde bulunmayın.
Sidebar Hakkında
Sidebar ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Sorunun sebebin blogger sidebar'daki ilgili css class ve id'lerini otomatik olarak kendi sistemine göre uyarlamasıdır. Fakat sidebara herhangi bir widget ekledikten sonra aşağıdaki kodlara göre düzenleme yaparsanız sorun düzelecektir. Aşağıdaki kodlar örnek olarak gösterilmiştir. Blogunuza eklediğiniz widgetler'in kodları farklı olabilir. data:title sidebar widget başlığıdır, data:content sidebar widget içeriğidir. Aradaki cizgi class'ı da başlığın altında bulunan çizgi içindir.
<b:if cond='data:title != ""'>
<div class='sagBaslik scizgi'><h2><data:title/></h2></div>
</b:if>
<div class='cizgi'/>
<div class='sagBlok'>
<data:content/>
</div>
Temadaki görsel ve diğer materyallar temayı entegre ettikten sonra bilgisayardan silmiştim. Sonra da dosyaların tekrar bilgisayara alma gereği duymadım. Bu yüzden temayı sadece xml olarak paylaşıyorum ve görsel ve diğer materyalleri tema dosyası içerisindeki adreslerden indirip kendi hostunuz varsa ona atıp kullanabilirsiniz. Eğer istemezseniz dosyalar ilgili adreslerden silinmediği sürece bu şekilde de kullanabilirsiniz.
Slider'ı rss'den çekerek otomatik yapacaktım fakat sonra öylece kaldı yapmadım. Bu yüzden slider'a kodlardan resim ve yazı girebilirsiniz isterseniz kaldırabilirsiniz.
Bitirirken
Tema ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız yorum olarak belirtin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Lütfen sorunlar için özel iletişim kurmayınız. Son olarak sağ altta bulunan üç adet linki kaldırmayınız, emeğe saygı gösteriniz.
Blogger Minimal Teması İndir
2 Yılın Ardından
Resmi olarak daha doğrusu doğru düzgün blog yazmaya 2010 Mart ayında blogger sayesinde zaferzent.blogspot.com adresini açarak başlamıştım. Benim blog, blogculuk serüvenine katılışım daha öncelere dayalı aslında. 2007-2010 yılları arasında Wordpress ile de geçmişimiz oldu. Fakat o zamanlar pek fazla istikrar yakalayamadığım için açtığım bloglar ve yazdığım yazılar çöl fırtınası sebebiyle uçup gitti :)
Neyse daha sonra geçen yılın ilk çeyreğinde zaferzent.com alan adını alarak blogger'dan açmış olduğum blogumu bu adresime taşıdım. Mart ayının 25'inde bu blog serüvenim iki yılını tamamlamış olup üçüncü yılına ayak basmış oldu. Bu geçen iki yıllık süreçte bazen yaşadıklarımdan bazen öğrendiklerimden bazen ise farklı konulardan blogumu takip eden veya ziyaret edenlere güzel şeyler vermek ve faydalı olması maksadıyla kendimce bir şeyler yazmaya, paylaşmaya çalıştım.
İki yıllık süreç sonunda blogumda 213 yazı paylaşmışım ve bu yazılarıma değerli ziyaretçilerim ve takipçilerim 292 yorum yapmışlar. Yani aylık ortalama 7-8 yazı paylaşmışım ve bu yazılara aylık ortalama 12-13 yorum yapılmış. Buraya kadar gelmemin ve blog-blogculuk konusunda kendimi geliştirmemin baş mimarları ziyaretçilerim ve takipçilerim oldular aslında. Onların güzel görüşleriyle ve eleştirileriyle ben her geçen gün kendimi daha çok geliştirmeye çalıştım.
Diğer istatistik konusuna gelirsek Google Analytics verilerine göre blogum bu ayın son yarısında yani son 14 günlük süreç sonucunda 895 tekil ziyaretçi sayısına 1100 genel ziyaret sayısına, 3541 sayfa görüntüleme sayısına ulaşmış. Kısacası blogumun günlük ortalama 63 tekil ziyaretçi, 78 ziyaret sayısı, 253 sayfa görüntülenme istatistiğine sahip. Çok büyük bir istatistik söz konusu değil aslında. Zaten benim için de rakamlar ve sayılarda önemli değil sadece bilgilendirmek açısından paylaşıyorum. Benim öncelikli amacım takipçilerime faydalı ve güzel şeyler sunmak. İkincil amacım ise blog-blogculuk konularında kendimi geliştirmek ve bloglar aracılığı ile diğer alanlarda da yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaya çalışmak.
Sonuç olarak blog yazmayı ve insanlara faydalı olmayı ömrüm yettiği kadar, zaman bulabildiğim kadar, sıkılmadığım sürece devam ettirmek istiyorum. Ve yaşayan en uzun süre blog yazmış en yaşlı blog yazarı olmak istiyorum. Büyük bir hayal gibi görünebilir. Ancak bazı şeylerin gerçekleşebilmesi için öncelikle onlar için kafamızda bir hayal kurmamız gerekir ;)
İlerleyen günlerde şuan kullanmış olduğum ve üzerinde çok emek sarf ettiğim temayı maddi sebeplerden ötürü satacağım ve blogger'a entegre ettiğim bir tasarımı kullanmaya başlayacağım. Ayrıca maddi sıkıntıyı atlatabilirsem ve bu konuda sponsor bulabilirsem blogumda bir de çekiliş yapmayı düşünüyorum. Eğer bu yazıyı okuyupta çekiliş için sponsor olmak isteyenler olursa iletişim sayfasından bana ulaşabilir :) (Biraz emrivaki gibi oldu ama kusura bakmayın).
Halen Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde okumakta olduğum için 7-8 Nisan'da ara sınavlarım var. Bu sebepten dolayı tema ve çekiliş olayını 10 Nisan'dan sonra gerçekleştirmeye çalışacağım. Sadece ziyaret edip gidenler veya blogumun sıkı takipçisi olanlar hepinize çok teşekkür ediyorum iyi ki varsınız ki bende blog yazmaya ve insanlara yararlı bilgiler vermeye devam ediyorum ve edeceğim.
Blogger SEO Ayarları

Sürekli olarak blogger geliştiricilerinin yapmış olduğu yenilikleri buzz.blogger.com adresinden takip eden birisi olarak dün gece saatlerinde Arama Tercihlerinizi Özelleştirin başlığı altında bulunan şu yazıyı görmüştüm. Fakat bu konuda yararlı bir yazı yazabilecek durumda olamadığım için bugüne ertelemek zorunda kaldım.
Bu geliştirmeyle ilgili bazı ayarların bulunduğu kısım Blogger Kumanda Paneli > Ayarlar > Arama Tercihleri sayfasında bulunmakta. Diğer birkaç özellikte yazı yayınlama sayfasında bulunmakta. Merak etmeyin hepsini şimdi teker teker detaylı bir şekilde anlatacağım :)
İlk olarak Arama tercihleri sayfasından başlayalım. Alttaki resimden de anlaşılacağı gibi bu sayfada Meta Açıklama Ayarı, Hatalar ve Yönlendirmeler Ayarları, Gezginler ve Dizin Oluşturma Ayarları bulunmakta.

1 - Meta Etiketler
Bu kısım normalde aşağıdaki kod yardımı ile yaptığımız blog açıklaması ayarını pratik bir şekilde yapmamıza olanak sağlıyor. Fakat diğer keywords(ana kelime) gibi ayarlar eklenmemiş. Bu tip ayarlarda eklense güzel olurdu aslında. Belki bu konuyla ilgili blogger geliştiricileri ilerleyen günlerde bizlere sürpriz yapabilir :) Bu arada alltaki resimdeki kod yanıltmasın kod kullanmadan direk blog açıklamasını gireceksiniz.

2 - Hatalar ve Yönlendirmeler
a) Sayfa Bulunamadı Sayfası İçin Özel İçerik
Bu kısımda ise blogunuzda bulunmayan sayfalar için özel bir 404 hata sayfası oluşturma alanı mevcut. Daha önce bloggger'ın kendi oluşturmuş olduğu sabit bir hata sayfası vardı. Ama artık bu sayfayı 10 bin karaktere kadar istediğiniz bir şekilde özelleştirebilirsiniz.

b) Özel Yönlendirmeler
blogunuzda bulunmayan, silmiş olduğunuz veya ziyaretçilerinize göstermek istemediğiniz sayfaları blogunuzun başka bir sayfasına yönlendirmenize olanak sağlıyor.

3 - Gezginler ve Dizin Oluşturma
a) Özel robots.txt
Bu ayar arama motorlarının örümceklerinin(robotlarının) blogunuzun hangi sayfalarının arama motorlarında indexlenmesini veya hangi sayfalarınızın arama motorlarında indexlenmeyeceğini ayarlamanızı sağlıyor. Bu ayar eskiden aşağıdaki şekildeydi ve özelleştirmemiz olanaksızdı. Ayrıca yazılarımıza eklediğimiz etiketler arama motorlarında indexlenmiyordu.
User-agent: Mediapartners-GoogleEğer robots.txt dosyası hakkında bilginiz varsa kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Fakat bu konuda herhangi bir bilginiz yoksa bu alana yukarıdaki kodu kopyalayıp yapıştırınız ve sitemap kısmındaki adresi blogunuzun adresiyle değiştirip etiketleri arama motorlarında indexletmek içinde Disallow: /search kısmını siliniz. Ek olarak ayarın üst kısmındaki uyarıyı dikkate alınız.
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: http://www.siteadresi.com/feeds/posts/default?orderby=updated

b) Özel Robot Başlık Etiketleri
Bu ayarlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu kısım. Bu kısımda arama motorları botlarının blogunuzu takip edip etmemesini(indexlemek için), blogunuzdaki neleri arama motorlarında indexlenip nelerin indexlenmeyeceğinin ayarlandığı kısım. Bu kısım ile ilgili bende ileri düzey bir bilgiye sahip değilim, eğer bu konuda sizin de bilginiz yoksa en iyisi bu kısıma hiç dokunmayınız.

Arama Tercihleri kısmındaki ayarlar işimiz bu kadar. Şimdi yazı yayınlama alanındaki yapılan özelleştirmelere geçelim.
1 - Arama Açıklaması
Arama açıklaması yayınladığımız herhangi bir yazıyla doğru orantılı olarak arama motorlarında yazdığımız yazının bulunabilmesi için bir açıklama yazmamız için geliştirilmiş. Örneğin "Blogger Arama Motoru Optimizasyonu" başlıklı bir yazı hazırladık, buna uygun veya benzer bir açıklama girerek bu hazırlamış olduğumuz yazının arama motorlarında kolaylıkla bulunabilmesini sağlıyor.

2 - Yazıda Kullanılan Resim Ayarları
Blogger'ın en sevdeğim ve diğer sistemlere göre daha elverişli olan bir özelliği resimlerin google'da çabuk indexlenmesi ve ziyaretçi trafiğini arttırması. Bilindiği üzere yazılarımızda kullandığımız Alt ve Title ayarlarını da kodlardan yapıyorduk. Fakat gelen bu yeni özellik sayesinde artık bu ayarı daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Alttaki birince resimde görüldüğü gibi eklediğimiz resme tıkladığımızda Properties diye yeni bir şey görüyoruz. Properties'e tıklayınca ikinci resimdeki bir görüntü bizi karşılıyor ve burdan resmimize Alt ve Title yani resim açıklaması ve resim başlığı ekleyerek arama sonuçlarında etkili sonuçlar almamızı sağlıyoruz. İsterseniz Alt ve Title ayarlarına yazınız ile ilgili aynı açıklama ve başlıklar girebilir veya farklı açıklama ve başlıklar da kullanabilirsiniz.


2 - Yazıda Kullanılan Bağlantı (Link) Ayarları
Son özelliğimiz ise yazılarımıza eklediğimiz bağlantıların basit ayarlarını yapıyoruz. Örneğin yazımıza başka bir siteyle ilgili bir bağlantı verdik, verdiğimiz bu bağlantıya tıklayarak Değiştir'e tıklıyoruz. Açılan pencereden verdiğimiz bu bağlantıyı onaylamadığımızı yani bu bağlantıya referans olmadığımızı belirtmek istiyorsak bunun için Add rel="nofollow" onayını işartliyoruz. Bağlantının yeni bir pencerede açılmasını istiyorsak da Bu bağlantıyı Yeni Pencerede Aç tikini işaretliyoruz.


Bu yazıyı 2 saat gibi uzun bir sürede hazırladım hata veya eksiklikler için kusura bakmayın umarım siz blogger kullanıcılarına faydalı olur. Kopyala+Yapıştır yapanlardan ricam verdiğim bu emeğe karşılık en azından bir bağlantı vermeniz ama mümkünse nofollow olmasın :)