Blogger SEO Ayarları

Sürekli olarak blogger geliştiricilerinin yapmış olduğu yenilikleri buzz.blogger.com adresinden takip eden birisi olarak dün gece saatlerinde Arama Tercihlerinizi Özelleştirin başlığı altında bulunan şu yazıyı görmüştüm. Fakat bu konuda yararlı bir yazı yazabilecek durumda olamadığım için bugüne ertelemek zorunda kaldım.
Bu geliştirmeyle ilgili bazı ayarların bulunduğu kısım Blogger Kumanda Paneli > Ayarlar > Arama Tercihleri sayfasında bulunmakta. Diğer birkaç özellikte yazı yayınlama sayfasında bulunmakta. Merak etmeyin hepsini şimdi teker teker detaylı bir şekilde anlatacağım :)
İlk olarak Arama tercihleri sayfasından başlayalım. Alttaki resimden de anlaşılacağı gibi bu sayfada Meta Açıklama Ayarı, Hatalar ve Yönlendirmeler Ayarları, Gezginler ve Dizin Oluşturma Ayarları bulunmakta.

1 - Meta Etiketler
Bu kısım normalde aşağıdaki kod yardımı ile yaptığımız blog açıklaması ayarını pratik bir şekilde yapmamıza olanak sağlıyor. Fakat diğer keywords(ana kelime) gibi ayarlar eklenmemiş. Bu tip ayarlarda eklense güzel olurdu aslında. Belki bu konuyla ilgili blogger geliştiricileri ilerleyen günlerde bizlere sürpriz yapabilir :) Bu arada alltaki resimdeki kod yanıltmasın kod kullanmadan direk blog açıklamasını gireceksiniz.

2 - Hatalar ve Yönlendirmeler
a) Sayfa Bulunamadı Sayfası İçin Özel İçerik
Bu kısımda ise blogunuzda bulunmayan sayfalar için özel bir 404 hata sayfası oluşturma alanı mevcut. Daha önce bloggger'ın kendi oluşturmuş olduğu sabit bir hata sayfası vardı. Ama artık bu sayfayı 10 bin karaktere kadar istediğiniz bir şekilde özelleştirebilirsiniz.

b) Özel Yönlendirmeler
blogunuzda bulunmayan, silmiş olduğunuz veya ziyaretçilerinize göstermek istemediğiniz sayfaları blogunuzun başka bir sayfasına yönlendirmenize olanak sağlıyor.

3 - Gezginler ve Dizin Oluşturma
a) Özel robots.txt
Bu ayar arama motorlarının örümceklerinin(robotlarının) blogunuzun hangi sayfalarının arama motorlarında indexlenmesini veya hangi sayfalarınızın arama motorlarında indexlenmeyeceğini ayarlamanızı sağlıyor. Bu ayar eskiden aşağıdaki şekildeydi ve özelleştirmemiz olanaksızdı. Ayrıca yazılarımıza eklediğimiz etiketler arama motorlarında indexlenmiyordu.
User-agent: Mediapartners-GoogleEğer robots.txt dosyası hakkında bilginiz varsa kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Fakat bu konuda herhangi bir bilginiz yoksa bu alana yukarıdaki kodu kopyalayıp yapıştırınız ve sitemap kısmındaki adresi blogunuzun adresiyle değiştirip etiketleri arama motorlarında indexletmek içinde Disallow: /search kısmını siliniz. Ek olarak ayarın üst kısmındaki uyarıyı dikkate alınız.
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: http://www.siteadresi.com/feeds/posts/default?orderby=updated

b) Özel Robot Başlık Etiketleri
Bu ayarlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu kısım. Bu kısımda arama motorları botlarının blogunuzu takip edip etmemesini(indexlemek için), blogunuzdaki neleri arama motorlarında indexlenip nelerin indexlenmeyeceğinin ayarlandığı kısım. Bu kısım ile ilgili bende ileri düzey bir bilgiye sahip değilim, eğer bu konuda sizin de bilginiz yoksa en iyisi bu kısıma hiç dokunmayınız.

Arama Tercihleri kısmındaki ayarlar işimiz bu kadar. Şimdi yazı yayınlama alanındaki yapılan özelleştirmelere geçelim.
1 - Arama Açıklaması
Arama açıklaması yayınladığımız herhangi bir yazıyla doğru orantılı olarak arama motorlarında yazdığımız yazının bulunabilmesi için bir açıklama yazmamız için geliştirilmiş. Örneğin "Blogger Arama Motoru Optimizasyonu" başlıklı bir yazı hazırladık, buna uygun veya benzer bir açıklama girerek bu hazırlamış olduğumuz yazının arama motorlarında kolaylıkla bulunabilmesini sağlıyor.

2 - Yazıda Kullanılan Resim Ayarları
Blogger'ın en sevdeğim ve diğer sistemlere göre daha elverişli olan bir özelliği resimlerin google'da çabuk indexlenmesi ve ziyaretçi trafiğini arttırması. Bilindiği üzere yazılarımızda kullandığımız Alt ve Title ayarlarını da kodlardan yapıyorduk. Fakat gelen bu yeni özellik sayesinde artık bu ayarı daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Alttaki birince resimde görüldüğü gibi eklediğimiz resme tıkladığımızda Properties diye yeni bir şey görüyoruz. Properties'e tıklayınca ikinci resimdeki bir görüntü bizi karşılıyor ve burdan resmimize Alt ve Title yani resim açıklaması ve resim başlığı ekleyerek arama sonuçlarında etkili sonuçlar almamızı sağlıyoruz. İsterseniz Alt ve Title ayarlarına yazınız ile ilgili aynı açıklama ve başlıklar girebilir veya farklı açıklama ve başlıklar da kullanabilirsiniz.


2 - Yazıda Kullanılan Bağlantı (Link) Ayarları
Son özelliğimiz ise yazılarımıza eklediğimiz bağlantıların basit ayarlarını yapıyoruz. Örneğin yazımıza başka bir siteyle ilgili bir bağlantı verdik, verdiğimiz bu bağlantıya tıklayarak Değiştir'e tıklıyoruz. Açılan pencereden verdiğimiz bu bağlantıyı onaylamadığımızı yani bu bağlantıya referans olmadığımızı belirtmek istiyorsak bunun için Add rel="nofollow" onayını işartliyoruz. Bağlantının yeni bir pencerede açılmasını istiyorsak da Bu bağlantıyı Yeni Pencerede Aç tikini işaretliyoruz.


Bu yazıyı 2 saat gibi uzun bir sürede hazırladım hata veya eksiklikler için kusura bakmayın umarım siz blogger kullanıcılarına faydalı olur. Kopyala+Yapıştır yapanlardan ricam verdiğim bu emeğe karşılık en azından bir bağlantı vermeniz ama mümkünse nofollow olmasın :)
The Walking Dead (Yürüyen Ölüler)
Son aylarda izlediğim bir Amerikan yapımı dizi The Walking Dead (Yürüyen Ölüler). Dizinin konusu bir zombi kıyameti sonrasında yaşananları anlatıyor. Dizinin baş rol oyuncularından Rick Grimes (Anrew Lincoln) bir polis şefi. Rick bir gün silahlı bir çatışma sonucunda ağır yaralanıp hastanede komada yatıyor ve birgün komadan uyandığında hastanenin ve yaşadığı kasabanın tamamen harap olduğunu, terk edildiğini ve dünyasının artık eskisi gibi olmayacağını görüyor. Rick yaşadığı onca zorlukların sonunda yaşayan bir grup insan bularak ailesini yani karısını ve oğlunu bulmaya çalışıyor. Bu uzun ve zorlu yolun sonunda ailesini bulan Rick az da olsa huzura kavuştuğunu zannederken zombilere karşı olan mücadelesi halen devam ediyor.Dizinin konusundan da anlaşılacağı üzere korku ve dram üzerine kurulmuş bir dizi. Normalde bu tip dizileri seven ve izleyen birisi değilim. Fakat birkaç yerde denk gelmişti ve izlemeye başlamıştım. Tabi izlemeye başlayınca artık bırakamaz hale geldim. Dizinin şuan ikinci sezonu yayınlanmakta. Ben birinci sezonu geç fark ettiğim için sonradan izledim ve şuan ikinci sezonu izlemeye devam ediyorum. Birinci sezon 31 ekim 2010 tarihi ile 5 Aralık 2010 tarihi arasında 6 bölüm olarak yayınlanmış. İkinci sezon ise 16 Ekim 2012 tarihinde başlamış olup halen devam etmekte. Bu sezon şuana kadar 12 bölüm yayınlandı ve sezon finali olan 13.bölüm 18 Mart Pazar günü yayınlanacak. Dizinin daha fazla ayrıntısına girmek isterdim fakat izleyenler zaten bütün olayları biliyordur, izlemeyenler için de sürpriz olsun izlesinler diye detaya girmiyorum :) Bu arada dizi Türkiye'de FX kanalında Dijitürk'te 113.kanalda D-Smart da ise 15.kanalda her Pazar saat 22.00'da altyazı olarak yayınlanıyor.
Dizinin Baş Rol Oyuncuları
Rick Grimes (Andrew Lincoln)
Lori Grimes (Sarah Wayne Callies)
Carl Grimes (Chandler Riggs)
Shane (John Bernthal)
Glenn (Steven Yeun)
Dale (Jeffrey DeMunn)
Andrea (Laurie Holden)
Daryl (Norman Reedus)
T-Dog (Irone Singleton)
Blog Açma ve Blog Yazmaya Başlama
Blog ve blogculuk ile ilgili yazılar yazmaya Blog Nedir yazımla başlamıştım. Bundan önceki blog ve blogculuk ile ilgili yazımda blog'un anlamının ne olduğunu ve blogun ne amaçla kullanıldığını az ve öz olarak anlatmaya çalışmıştım. Bu yazımda ise blog yazmaya yeni başlayacaklar için blog ve blog açma ile ilgili bazı temel bilgiler anlatacağım.
Blog Açmaya Başlamadan Önce :
Blog açmaya başlamadan önce nasıl bir blog açmayı ve hangi konu veya konularda yazılar yazacağınıza dair kafanızda bir taslak oluşturun. Daha sonra bu kafanızda oluşturmuş olduğunuz taslağı bir kağıda dökerek adım adım uygulamaya başlayın. Alt kısımda oluşturmuş olduğum örnek adımları da izleyebilirsiniz. Bu adımları uygulamasanız da olur. Fakat iyi bir blog oluşturma ve iyi bir blog yazarı olmak için herşeyinizi planlı ve programlı bir şekilde yapmalısınız. Planlı ve programlı olduğunuz takdirde iyi bir blog sahibi ve iyi bir blog yazarı olabilirsiniz.
Adımlar :
1 - Konu Seçimi
2 - Blog İsmi - Başlığı Belirleme
3 - Blog Açma (Domain, Hosting, Ücretsiz Popüler Blog Servisleri)
4 - Blog Görünümü (Tasarım - Tema) Seçimi
5 - İlk Yazı
Konu Seçimi
Blog açmadan önce hangi konu ve konular altında yazılar yazacağınızı belirleyin. Hobileriniz, kişisel veya güncel konular hakkında düşünceleriniz, bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz bilgisayar veya diğer konular ile ilgili veya bunların dışında kendinize en uygun olan bir konuyu seçiniz.
Blog İsmi - Başlığı Belirleme
Konunuzu belirledikten sonra blog açmadan önce öncelikle bir blog ismi bulmalısınız. İlk bakışta zor gelebilir. Fakat biraz düşündükten sonra güzel fikirler ortaya çıkarabilirsiniz. Örneğin kendi isminiz ve soyisminiz olabilir veya hoşunuza giden bir kaç kelime ya da kelimelerden farklı şeyler üreterek bulabilirsiniz. İsminiz dışında bir isim düşünüyorsanuz ve bilgi sahibi olduğunuz bir konuda yazılar yazacaksanız eğer bulduğunuz isim de o konuyla alakalı olmasında fayda var. Örneğin "Mehmet'in Web Dünyası" gibi.
Blog Açma (Domain, Hosting, Ücretsiz Popüler Blog Servisleri)
Konu ve blog ismi belirledikten sonra artık blog açabilirsiniz. Eğer ücretli yani siteismi.com gibi bir blog açmayı düşünüyorsanız alanadı(domain) ve bu alanadınızda dosya barındırmak için ayrıca host almalısınız.
Alanadı(Domain) : Website adresinin ismidir. Örneğin orneksite.com gibi. Uzantılar farklı olabilir (net, org vs gibi). Fiyat aralığı domain ve host şirketlerine ayrıca domain uzantılara göre değişmektedir. Tahmini 15-25 TL arasındadır.
Hosting : Hosting kelime anlamı olarak "barındırma" demektir. Yani sitenizde bulunan materyallerin depolanacağı yerdir. Sitenizin kurulum dosyaları, resim, video, flash veya diğer dosyalardır. Bunun fiyatı da barındırma hizmetinin boyutuna göre değişmektedir. Bunu da 25 ile 50 TL arasında kendinize yetecek kadar alabilirsiniz.
Ücretsiz, Kullanımı Kolay, Popüler Blog Servisleri
Eğer bu konularda yeterli bilgi sahibi değilseniz benim görüşüm ücretsiz blog servislerini kullanmanız. Blogger.com, WordPress.com gibi ücretsiz blog sağlayıcılarına kayıt olup kendi blogunuzu kolayca açabilirsiniz. Blogger.com'dan blogismi.blogspot.com, Wordpress'ten ise blogismi.wordpress.com şeklinde blog isminizi alabilirsiniz.
Blog Görünümü (Tasarım - Tema)
Evet konu ve blog açma işlemlerini başarıyla gerçekleştirdiyseniz blogun temel taşlarından birisi olan blog görünümü belirleme ve seçme işlemine geldiniz. Google aracılığı ile kullandığınız blog servisine göre hoşunuza giden bir temayı bulup blogunuza yükleyebilirsiniz. Örneğin Blogger ile bir blog açtıysanız Google'da "blogger temaları, blogger templates", Wordpress alt yapılı bir blog açtıysanız eğer Google'da "wordpress temaları, wordpress themes" kelimelerini kullanarak arama yapıp size uygun görünümü(temayı) bulabilirsiniz. Blogunuz blogger alt yapılı ise css, html ve xml Wordpress alt yapılı ise bu kodlama dillerine ek olarak php'de de kendinizi geliştirerek kendi temanızı düzenleyip, oluşturabilirsiniz.
İlk Yazı
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra artık blog yazmaya daha doğrusu ilk yazınızı yazmaya başlayabilirsiniz. İlk yazınızda hangi konular ile ilgili yazılar yazacağınızı ve neden blog yazacağınıza dair bir yazı yazabilirsiniz. İyi bloglamlar.
Blog Nedir
Şimdiye kadar blog yazarlarına, blog yazmaya yeni başlayanlara ve blog yazmaya yeni başlayacak olanlar için faydalı yazılar yazmıyordum. Doğruyu söylemek gerekirse bu benim için büyük bir eksiklikti. O kadar zamandır blog yazıyorum ve neden böyle düşünce içerisinde değildim diye düşünüp duruyordum. Aslında yazmamamın, düşünmememin en büyük sebebi blog ve blogculuk hakkında yeteri kadar bilgi ve deneyim sahibi olmayışımdandı. Bu yazım benim için bir başlangıç ve bundan sonraki dönemlerde de blog ve blogculuk ile ilgili faydalı olabilecek yazılar yazmaya çalışacağım.
Blog(Weblog) Nedir ?
İlk zamanlarda web ve log kelimesinin birleşmesiyle oluşan weblog zamanla değişime uğrayarak şimdiki hali olan blog kelimesi ortaya çıkmıştır. Weblog teriminin Türkçe'de ifade edildiği karşılığı Ağ kütüğü(Ağ geçmişi) şeklindedir.
Blog kelimesi her ne kadar Türkçe'de tam bir karşılığı olmasada "günlük" olarak tabir edilmekte. Fakat bu günlük kelimesinin de kullanılması pek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü blog sadece günlük tutmak amaçlı değildir. Günlük kelimesi gün içerisinde oluşan olaylar ve bir kişinin gün içerisinde yaptıklarının, yaşadıklarının bütününü şeklinde ifade eden bir kelimedir. Çünkü kişinin blogu sadece kendisinden ibaret olmayabilir. Bu yüzden de konuşmalarda olsun yazılarda olsun genellikle blog kelimesi doğrudan belirtilmektedir.
Blog genelde bir kişinin veya kişilerin belirli bir konu veya konular hakkında duygu, düşünce, teknik ve deneyimlerini web ortamında yayınlamısıdır. Ayrıca sadece bir kişinin kendisi hakkında hobileri, yaptıkları, yaşadıklarını da yayınlamasıdır. Blogun en temel aracı metin, yazı olmasına karşın fotoğraf veya video ile de belirtilmektedir. Fakat bizim toplumumuzda fotoğraf ve video blog çok fazla yaygınlaşmamıştır. Genelde yabancı toplumlarda, Amerika gibi ülkelerde video blog oldukça yaygınlaşmıştır. Hatta benim görmüş olduğum bazı filmlerde bir karakter gün içerisinde kendi yaşadıklarını video kayıt yaparak bunu video blog şeklinde lanse etmektedir.
Blogger YBB Tema v1
Merhabalar geçen yılın başlarında yapmış olduğum YBB adlı tema'yı paylaşmaya karar verdim. Aslında temanın halen varolduğundan bile haberim yoktu. Çünkü bilgisayara her format atışımda blogger ile ilgili arşivlerim hep giderdi. Fakat bugün arşivimi açıp baktığımda ilk göz ağrım, yorgun ve bitkin saatlerin sonunda ortaya çıkardığım YBB adlı temamın durduğunu farkettim. Ben de öylece boşboş duracağına paylaşayım blogger kullanıcıları tema görsün istedim :)Temayı kullanırken aslında bırakın temayı paylaşmayı ücretli bile satmayı düşünmemiştim. Ama gelin görün ki temayı yapmamdan kısa bir süre sonra birkaç blogda temamın tam olmasa da bir kısmının kopyalandığını görmüştüm. Size göre belki tema öyle çok ahım şahım süper bir tema değil. Fakat ilk yaptığım temaların içerisinde en çok sevdiğim ve en çok emek verdiğim temalardan birisi o yüzden benim için anlamı çok büyük.
Tema ile ilgili anlatılacak fazla birşey yok aslında. İndireceğiniz dosya içerisinde temada kullanmış olduğum ikonlar, 1 adet logo psd, 1 adet devamı oku psd'si mevcut. Tema ile iligili istek ve düşüncelerinizi konu altında yorum olarak belirtiniz başka türlü isteklere yanıt vermeyeceğim. Temayı paylaşırken aklıma fazla birşey gelmedi onun için tema ile ilgili istekler ve düzenlemeler konusunda ayrı bir konu açıp paylaşabilirim. İyi günlerde kullanın :)
Görünüm

Blogger YBB Tema İndir