Web Günlüğü

Google Analytics ile sahte trafik kaynakları nasıl engellenir

Blogger google analytics sahte trafik kaynakları nasıl engellenir
Bu yazıda bahsettiğim Toolator sitesi kapandığından dolayı yazıyı 9 Aralık 2018 tarihinde güncelledim. Yeni yöntem ile Google Analytics ile sahte trafik kaynaklarının nasıl engellenebileceğinden bahsettim.

9 Aralık 2018 Güncelleme : Google Analytics ile sahte trafik kaynakları nasıl engellenir

Toolator sitesi kapandıktan sonra benzer direkt olarak IP'lerin engellendiği ücretsiz bir servis araştırsam da bulamadım. Alternatif olarak Google Analytics ile bu spam trafik kaynakları engellenebiliyor. Fakat bu yöntem sadece spam trafiklerin Google Analytics verilerine işlenmemesine yarıyor. Yani trafikler gelmeye devam ediyor fakat Analytics verilerinde bu kaynaklar gözükmüyor.

1 - İlk adımda sahte trafik gönderen site kaynaklarını resimde görüldüğü gibi Google Analytics › Edinme › Tüm Trafik › Kaynak/Aracı sayfasından tespit ediyoruz.


2 - Daha sonra Yönetici › Görünüm sekmesi › Filtreler sayfasına giriş yapıyoruz.




3 - Filtre Ekle butonuna tıklayarak engellemek istediğimiz site adresini alttaki ikinci resimde görüldüğü gibi engelliyoruz.





Aşağıdaki yöntem artık kullanılamadığından yazı pasife alınmıştır.
--------------
Blogger Kontrol Paneli › İstatistikler › Trafik Kaynakları sekmesini her açtığımda farklı özellikle yabancı uyruklu sitelerden erişim yapıldığını görüyorum bunların özellikle Rusya tabanlı siteler olması da ayrı bir konu. Bu hangi amaçla ve nasıl yapılıyor bilgi sahibi değilim ama bu konu gitgide can sıkmaya başladı. Eminim benim gibi bir çok kişinin de müzdarip olduğu bu konu hakkında çözüm aramaya koyuldum. Blogger'ın alt yapısı dolayısıyla çok fazla müdahalede bulunamadığımız için erişim engelleme konusunda açıkçası tam sonuç getirecek bilgiler bulamadım.

Bulduğum en basit ve uygulanabilir yöntem toolator.com IP adresi engelleme servisi oldu. Tabi bu servis de kısıtlı imkânlara sahip ve sonuç getirecek mi bilmiyorum açıkçası. Bu kısıtlamaların en önemlisi en fazla 3 adet engelleme yapılabiliyor olması daha fazlası için ücretli hesap almak gerekiyor. Kısıtlı imkânlara sahip olsa da yine de denemekte fayda var diyerekten hem kendi blogumda uygulayıp hem de kullanmak isteyenler için nasıl yapılacağına dair bilgi vermek istedim.

Öcelikle toolator.com/index.php?cmd=create adresinden üye olmak gerekiyor. Üyelik işlemi bittikten sonra e-posta adresinize önce aktivasyon postası geliyor. Aktivasyon işlemini gerçekleştirdikten sonra tekrar bir posta daha geliyor o postada ise sisteme giriş yapabilmemiz için gerekli olan şifre bulunuyor.

Bu işlemleri başarılı şekilde halledip sisteme giriş yaptıktan sonra artık siteleri engelleme kısmına geçebilirsiniz. Site adresi yani URL bazında engelleme yapılmadığını da belirteyim. Sitelere ait IP adreslerini tespit ederek bunlar üzerinden engelleme yapmak gerekiyor. Dolayısıyla IP adresleri Blogger Kontrol Paneli'nde de görünmediği için site ip öğrenme servisi kullanmak gerekiyor. Ben bu işlem için ip-numaram.com/sss/site2ip.html adresini kullandım siz de bu servisi kullanabilirsiniz.

Blogger Kontrol Paneli › İstatistikler › Trafik kaynakları sayfasına giderek hit gönderen site adreslerini alıp yukarıda vermiş olduğum adresten IP adresini öğreniyoruz daha sonra alttaki resimde de görüleceği gibi sol menü kısmından Block an IP yani toolator.com/index.php?cmd=add sayfasına giderek 1. kutuya engellenecek ip adresi 2. kutuya yönlendirilecek adresi ekliyoruz ve Block an IP butonuna tıklıyoruz. (3.kutudaki açıklama alanını boş geçebilirsiniz.) Aynı şekilde engellemek istediğiniz diğer siteleri de bu şekilde engelleyebilirsiniz. Daha önce belirttiğim gibi ücretsiz hesapta sadece 3 adet engelleme yapılabiliyor.



Engelleme faslını halletikten sonra yine soldaki menüden WebsiteCode yani toolator.com/index.php?cmd=websitecode adresine giderek gerekli olan kodu alıp Blogger Kontrol Paneli › Şablon HTML'yi Düzenle butonuna tıklayarak </head> veya </body> etiketlerinden birinin öncesine kodumuzu ekleyerek işlemi bitiriyoruz.


----------------------




Blogger'da belirli bir etikete ait son yazılar nasıl gösterilir

Blogger'da son yazılar ister belirli bir etikete göre istenirse tüm etiketler dahilinde lislenebiliyor. Resimsiz ve detaysız, sadece yazı başlıkları ile listelemenin iki yöntemi bulunmakta. Bunlardan birincisi İçerik Takibi Gadget'i(bileşen) ile bir diğeri ise javascript kodları ile. Kişisel seçime bağlı olarak iki yöntemden herhangi biri kullanılabilir.

Bileşen olarak eklemenin avantajı, hem daha hızlı hem de temadaki kod fazlalığının önüne geçilmesi. Bileşen ile eklemenin dezavantajları ise istenilen herhangi bir yerde kullanılamıyor olması(aslında kullanılabilir fakat css ile özelleştirme yapılması gerekiyor) ve listelenecek yazı sayısının 5 adetle sınır olması. Kod ile hem istenilen yerde hem de istenilen sayıda yazı listelenebiliyor. Seçim size ait.

1.Yöntem (Gadget ile)
Blogger Yerleşim sayfasından Gadget ekleme yöntemiyle ilgili gadget yani İçerik takibi seçilerek blog adresi ve hangi etikete ait son yazılar listelenecekse o etiket eklenmelidir. Örnek : http://www.zaferzent.com/feeds/posts/default/-/Blogger





2.Yöntem (HTML/JavaScript kodları ile)
Yine Yerleşim sayfasından Gadget ekleme yöntemi ile bu defa HTML/JavaScript gadget'ı seçilerek aşağıdaki kodlar eklenmelidir. Öncesinde aşağıdaki kodlar </head> kodu öncesine eklenmelidir.
<script>
var homePage = "blog adresi",
numPosts = gösterilecek yazı adedi;
function recentPosts(a) {
if (document.getElementById("recent-posts")) {
var e = a.feed.entry,
title, link, content = "",
ct = document.getElementById("recent-posts");
for (var i = 0; i < numPosts; i++) {
for (var j = 0; j < numPosts; j++) {
if (e[i].link[j].rel == "alternate") {
link = e[i].link[j].href;
break
}
}
var title = e[i].title.$t;
content += '<li class="recent-posts"><a href="' + link + '" title="' + title + '" target="_blank" rel="nofollow">' + title + '</a></li>'
}
ct.innerHTML = content
}
}
var rcp = document.createElement('script');
rcp.src = homePage + '/feeds/posts/default/-/etiket adı?alt=json-in-script&orderby=published&max-results=' + numPosts + '&callback=recentPosts';
document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(rcp);
</script>

Not : Kodlarda belirlenen turuncu renkteki kısımlar isteğe göre değiştirilebilir, eğer istenirse etiket kısmı tamamen kaldırılıp tüm etiketelere ait son yazılar da listelenebilir.

2 - Son yazılar nerede gösterilmek - listelenmek isteniyorsa oraya da aşağıdaki kod eklenmelidir.
<ul id="recent-posts"></ul>

Blogger yerleşim alanı nasıl düzenlenir, renklendirilir

Blogger yerleşim alanı nasıl düzenlenir, renklendirilir ?
Son zamanlarda Blogger'da yer alan bileşenlerin eklendiği Yerleşim alanı neden bozuluyor, CSS ile nasıl düzenlenir veya renklendirilir gibi sorular geliyor.

Blogger Paneli > Yerleşim alanı gerek şablonlardan, gerek kullanılan kodlardan dolayı bozulma meydana gelebiliyor. Bu bozulmayı düzenlemek veya Yerleşim alanına daha farklı görünüm kazandırmak için aşağıdaki kodlar kullanılabilir. Kodlar <head>...</head> arasına eklenmelidir.

<b:template-skin><![CDATA[
body#layout{width:900px; background:transparent; border:none}
body#layout #header{float:left; width:99%; background:#5A7EA2}
body#layout #content{float:left; width:58%; background:#7EC1EC}
body#layout #sidebar{float:left; width:40%; background:gray}
body#layout #footer{float:left; width:99%; background:orange}
body#layout .add_widget{background:#fff; border:none}
body#layout div.section{border:none}
body#layout .editlink{background: #bbb;color: #fff !important;padding: 3px;cursor:pointer;}
]]></b:template-skin>

Uyarı : Eğer kodlar tam olarak sonuç vermiyorsa, css kodlarında yer alan body#layout dan sonra gelen id seçicileri (#header, #content, #sidebar gibi) kullanınan temaya göre değişkenlik gösterebilir.
Bu id ler şablon kodlarında yer alan, alttaki kodda görüleceği gibi section idlerini belirtmektedir.

Örneğin
<b:section id='sidebar'>

ID seçicisini tespit etmenin diğer bir kolay yolu ise Yerleşim alanında herhangi bir alan üzerinde sağ tık yapıp Öğeyi İncele veya Öğeyi Denetle yapılarak görülebilir.

Blogger yerleşim alanı nasıl düzenlenir, renklendirilir ?

Blogger için github nasıl web hosting olarak kullanılır

Blogger İçin GitHub'u Web Hosting Olarak KullanmaGoogle Drive'ın hosting özelliğinin sona erdirilmesinden sonra css ve js dosyalarını depolamak biz blogger kullanıcıları için eziyet haline geldi. Son çare olarak şablon kodları içerisinde tema veya eklenti kodlarını kullansakta kodlar çok uzamaya ve karmaşıklığa yol açıyordu.

Farklı alternatifler arayışına düşmüşken kısa bir süre önce iSmooth Blog adresinde github'un blogger için web hosting olarak kullanılabileceğini öğrenmiş oldum.

Aslında github aracılığı ile Jekyll ve Pelican blog platformları aracılığı ile blog oluşturulduğundan daha öncesinden biraz bilgi sahibi olmuştum. Fakat blogger için böyle bir özelliğin kullanılanilir olduğunu bilmiyordum. Test edip işe yaradığını görünce de bu blogdaki yazıdan esinlenerek arayış içerisinde olanlar için Türkçe bir içerik oluşturmaya karar verdim. Aşağıdaki adımlar eksiksiz ve doğru bir şekilde uygulandığında blogger bloglar için bir nevi hosting hizmeti kullanılabilir oluyor.

Adım 1 : Yeni bir depo oluşturma


Eğer halihazırda bir github üyeliğiniz varsa https://github.com/new adresinden örneğin isim.github.io şeklinde yeni bir depo(repository) oluşturun.



Adım 2 : Dosya Yükleme veya Oluşturma


İster Github Pages'te yer alan yönergeleri takip ederek oluşturduğunuz depoya ilk dosyalarınızı yükleyin.



Ya da https://github.com/kullaniciadi/isim.github.io adresine giderek Create new file veya upload seçenekleriyle ilk dosyalarınızı yükleyin - oluşturun



Adım 3 : CNAME ile Alt Alan Adı Oluşturma


Alan adı sağlayıcısından DNS Ayarları (alan adı sağlayıcısına göre farklılık gösterebilir) CNAME kaydı yani bir alt alan adı (subdomain) oluşturun.



Adım 4 : GitHub üzerinde CNAME dosyası oluşturma


Github üzerinden yani oluşturulan depo adresi olan github.com/kullaniciadi/isim.github.io adresinden Create new file ile CNAME adında yeni bir dosya oluşturun ve içerisine alan adı sağlayıcısında oluşturduğunuz alt alan adını örneğin dosyalar.zaferzent.com yazın ve Commit new file düğmesiyle kaydedin.



Bu işlemleri doğru bir şekilde yaptıysanız artık blogger temaları ve içerikleri için oluşurduğunuz css, js gibi dosyaları github alanına yükleyerek bloglarınızda kullanabilirsiniz. dosyalar.zaferzent.com/style.css gibi.

Bu arada Gihub'un sınırlamaları olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bu tür bir kullanım için Github 1GB depolama alanı ve aylık 100gb trafik sağlıyor.

3.9.2018 Güncelleme : Github'a HTTPS/SSL Desteği Geldi

Yorumlarda Kazım Çakır adlı arkadaşımızın belirttiği gibi Github'da HTTPS/SSL desteği yoktu. Mayıs ayı itibari ile yani yaklaşık 4 ay önce Github HTTPS/SSL özelliğini getirmiş fakat ben Twitter'da gezerken, Github'un Twitter adresinde aşağıdaki tweetle yeni haberdar oldum ve gerekli adımları uygulayarak Github için HTTPS/SSL özelliğini aktif ettim.



Peki Github için HTTPS/SSL'yi nasıl aktif ettim ?

* Öncelikle alan adımın bağlı olduğu IHS'den 4 adet yeni A kaydı girdim. Bunlar; 185.199.108.153, 185.199.109.153, 185.199.110.153, 185.199.111.153



* Daha sonra ise dosyaları barındırdığım repo adresi olan https://github.com/zaferzent/zaferzent.github.io/settings sayfasında yer alan Github Pages ayarlar kısmından aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Enforce HTTPS seçeneğini aktif duruma getirdim ve anlık olarak HTTPS/SSL özelliğinin etkinleştiğini gördüm.



Bir kaç uyarı

1 - Github HTTPS/SSL'yi kullanabilmek için öncelikle, yukarıdaki işlemleri yapmış olmak gerekiyor (CNAME ayarları gibi)
2 - A kayıtlarını girmeden HPTTS/SSL aktif edilemiyor. Github Pages ayarlarında Enforce HTTPS seçeneği yanında "Not yet available for your site because the certificate has not finished being issued." gibisinden bir uyarı veriyor.
3 - Github A kayıtlarının Blogger A kayıtlarına henüz bir etkisi olmadı ve sorun yaşamadım fakat ilerleyen zamanlarda ne olur bilemiyorum(ana alan adına www olmadan girememe gibi).

Blogger'daki tüm bağlantılar yeni bir pencerede sekmede nasıl açılır

Blogger'daki tüm bağlantılar yeni bir pencerede / sekmede nasıl açılır ?

Bloglarımızda kullandığımız tüm bağlantılar ziyaretçilerin daha fazla içeriğe ve bilgiye ulaşması için gerekli köprülerdir ve bu köprüler iç bağlantılar ve dış bağlantılar olarak ikiye ayrılır. İster iç ister dış bağlantılar olsun yazılara ve sayfalara eklenirken ziyaretçi - kullanıcılara uygun bir şekilde eklemek daha yararlı olacaktır.

Tüm dış bağlantıların yeni bir pencerede / sekmede açılması genellikle iyi bir fikirdir çünkü kullanıcılar blogumuzdan tamamen ayrılmamış olacak ve geri dönüp blogumuzda zaman geçirmeye devam edecektir. İç bağlantılar ekleyerek ise kullanıcıların eski yazılara - sayfalara da göz atmasını sağlayarak sayfa görüntülemelerin artmasına ve hemen çıkma oranının azalmasına fayda sağlayacaktır.

Blogger'da varsayılan olarak, hem iç hem de dış bağlantılar aynı pencerede/sekmede açılır. Bir yazı hazırlarken genellikle metni vurgulayıp Bağlantı düğmesine tıklayarak bir bağlantı ekleriz. Daha sonrasında ise bağlantının yeni pencerede / sekmede açılması için alttaki resimde olduğu gibi manuel olarak seçim yapar veya editörün HTML görünümünde bağlantı koduna yine manuel olarak target="_blank" ifadesini ekleriz.



Her yeni bağlantı eklerken bu şekilde zaman kaybından kurtulmak için Blogger şablon kodları arasına kısa bir kod ekleyerek bu işlemi hızlandırabiliriz. Ama bu şekilde iç bağlantıların da yeni bir pencerede / sekmede açılacağını unutmayalım.

Blogger Kontrol Paneline giriş yapın, Şablon ve ardından HTML'yi düzenle'yi tıklayın. Kavyenizden CTRL + F ksıayol tuşları yarıdımıyla <head> etiketini bulup bu etiketin hemen altına aşağıdaki kod satırını yapıştırın.

<base target='_blank'/>

Uyarı : Bu kod satırı vesilesiyle eski - yeni yazılarda kullanılan iç ve dış bağlantıların hepsi yeni bir pencerede / sekmede açılacaktır. Ayrıca blogger'a yüklenmiş resimlerde bulunan bağlantılarda yine aynı şekilde yeni pencerede / sekmede açılacaktır.