Web Günlüğü

Google Drive'ı Blogger İçin Web Hosting Olarak Kullanmak


Blogger'ın yapısı itibari ile temalarımıza ait CSS, Javascript kodlarını ve resim dosyalarını sadece blogger üzerinden kolaylıkla depolama imkanına sahibiz. Resimleri yayın oluşturma sayfası aracılığı ile google'un blogspot sunucularına yükleyebiliyor CSS ve Javascript gibi tasarımsal kodlarımızı ise hali hazırda bulunan şablonumuz içerisinde barındırabiliyoruz. Fakat zamanla temalarımızda kullandığımız CSS ve Javascript kodları arttıkça şablonumuza tam olarak hakim olamıyor ve istediğimiz düzenlemeleri rahat bir şekilde yapamıyoruz. İşte burada imdadımıza ücretsiz veya sınırlı depolama sistemleri yetişiyor.

Daha önce de belirttiğim gibi CSS ve JS kodlarının artması ve bunun sonucunda şablonlarımızın karmaşıklaşmaya başlamasıyla bu kodlarımızı artık başka yerde depolamamız gerektiği düşüncesine vardığımız zamanlar oldu ve halen de oluyor. Hatta daha önceleri kendi bloguma ait şablon için gereken kodları Google'un projelere sunduğu hosting, depolama servisi Google Code servisini kullanıyordum. Fakat bu sistemin ileriki zamanlarda kısıtlanması sebebiyle (UPLOAD engeli gibi) Dropbox gibi alternatif depolama sistemlerine yönelmiştim fakat bu tip depolama servislerinin de hız konusunda yetersiz kalmasıyla kodlarımı yine şablon içerisinde barındırmaya devam ettim.

Uzun zamandır Google Drive'ı blogger için nasıl bir depolama alanı (hosting) tarzı kullanabilirim diye düşünüyordum.(İlk zamanlarda hosting olarak kullanma özelliği yoktu.) Fakat Google Drive uzun zaman önce hosting olarak kullanabilme özelliğini getirmiş bile. (Şu an kendimi Internet Explorer gibi hissediyorum) Ben geç de olsa bunu farketmiş oldum. Tabi bu farkındalığı yakalayınca hemen blogumda kullanmış olduğum temanının CSS kodlarını alıp bir style.css dosyası oluşturup buna atarak bu dosyayı Google Drive'a yükledim ve bir kaç işlemle Google Drive'da bulunan CSS kodlarını bloguma çektim. En önemli kısım tabiki burası. Google'un Destek sayfalarında Host webpages with Drive başlığı altında bu konu hakkında bilgilendirme yapılmış olsa da ben daha anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Bu arada web hosting'den kastım blogger şablonlarında kullandığımız sadece css ve js gibi kodları .css ve .js dosyaları haline getirip dışarıdan bloglarımıza dahil etmek.

Google Drive'ı Blogger İçin Web Hosting Olarak Kullanmak
Google Drive yüklediğiniz herhangi bir CSS veya Javascript dosyasının üstüne sağ tıklayıp menüden Paylaş » Paylaş'a tıklayıp açılan pencereden aşağıdaki resimdeki gibi ID kısmını almanız gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var dosyaları çekebilmek için yine resimdeki gibi yüklenen dosyaların Herkese Açık olması gerekiyor.

Daha sonra aldığınız dosya ID'sini;
https://googledrive.com/host/0B6EalNJc158lTm8zU0tWVWRnUjA gibi bağlantı şekline getirip blog şablonunuzda kullanabilirsiniz.

CSS ve JS Dosyalarınızı Blogunuza Dahil Etmek İçin Gerekli Kod Satırları
host/ kısmından sonraki bölüm dosya ID'sini belirtiyor kendi dosyasınızın ID'si ile değiştirin.
<link href='https://googledrive.com/host/0B6EalNJc158lTm8zU0tWVWRnUjA' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='https://googledrive.com/host/0B6EalNJc158lTm8zU0tWVWRnUjA' type='text/javascript'></script>
Google'dan Gelen Arama Sonuçları : blogger kodlarını google drive'a yüklemek, google drive ve blogger, google drive'ı hosting olarak kullanmak, google drive nasıl web hosting olarak kullanılır, css ve javascript dosyalarını google drive yükleme, css ve javascript kodlarını google drive'dan çekmek,

13.02.2016

Bugün Google Drive ile alakalı Google'da arama yapınca tesadüf eseri karşıma çıkan bir haber ile Google Drive'ın hosting özelliğinin 31 Ağustos 2016 tarihinden sonra kullanılmayacağını öğrenmiş oldum. Hatta normal şartlarda 31 Ağustos 2015 tarihinde bu özelliğin fişi çekilecekmiş ama sanırım erteleme yapılmış. Bu yüzden duymayan kalmasın, şimdiden gerekli önlemler alınsın, yeni bir hızlı, güvenilir depolama yeri temin edinilmesi açısından yazıyı güncelleme gereği duydum. Sonra vay efendim bu özellik çalışmıyor diye sitem edilmesin. Mevzu ile ilgili kaynaklar Google Support'ta yer alan içerik ve Google Apps Updates bloğunda yer alan yazı

Blogger host arayışında olanlar için yeni hazırladığım yazı Blogger İçin GitHub'u Web Hosting Olarak Kullanma

comments powered by Disqus