Web Günlüğü

QR Kodu Nedir

QR kodu (Quick Response)’un kısaltılmış halidir. Kelime anlamı olarak Hızlı Yanıt veya Hızlı Cevaplama anlamına gelmektedir. QR kodu ürünlerden de aşina olduğumuz bir barkod türü diyebiliriz. Bu aşina olduğumuz barkodlardan farkı ise QR kodunun iki boyutlu olmasıdır. İlk olarak otomotiv sanayi’de kullanılmak üzere tasarlanmış. Daha sonraları ise Cep Telefonları ve PDA’lar için kullanılmaya başlanmış. QR büyük verileri kod haline getirerek küçültmeyi sağlayan bir teknolojidir.

QR Kodu ile Ne İşe Yarar ?
- Büyük verilerin küçültülerek daha çabuk bir şekilde iletilmesini sağlar.
- Gizli verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini(aktarılmasını) sağlar.
- QR kodu hayatın her alanına girerek , insan yaşamını büyük oranda kolaylaştırabilecek bir teknolojidir.

QR Kodu Nasıl Çalışır ?
QR kodu özel bir yazılım tarafınca oluşturulan iki boyutlu bir barkod türüdür. İçerisine metin, resim, video kısacısı elektronik ortamda gösterilebilecek herşey konulabilir. Cep telefonları ve PDA’lar aracılığı ile QR kodun görüntüsü alınır. Alınan görüntü cihazda bulunan veya yüklenmiş olan kod çözücü bir yazılım(program) ile açılır ve böylelikle QR kodu içerisinde(içeriğinde) bulunan veri kullanılabilir hale getirilir. Yeni nesil cep telefonları veya android işletim sistemi kurulu cep telefonlarına QR kodu destekleyen bir yazılım yüklenerek her türlü QR kodu kullanılabilir. Ayrıca bilgisayarla da bazı web siteleri aracılığı ile de QR kodları oluşturulabilir ve okunabilir.

Örneğin benim yazı içerisine dahil ettiğim resim blogumun adresini oluşturduğum QR kodu. Bu QR kodunu http://www.qurify.com/tr/ adresi sayesinde oluşturdum. Oluşturmuş olduğum QR kodunu çözmek için resim adresini http://zxing.org/w/decode.jspx adresindeki kutu içerisine ekleyip Gönder butonuna bastığınız takdirde QR kodun çözümlenmiş hali olan http://www.zaferzent.com adresinin çıktığını göreceksiniz.
comments powered by Disqus