Web Günlüğü

Blogger Android Uygulaması

Blogger v2.0 Android Uygulaması
Google'ın yıllar önce çıkarttığı blogger android uygulaması'nı nihayet kullanabilme fırsatı buldum. Nihayet diyorum çünkü ilk sürümünün çıktığı zamandan beri blogger uygulaması Android Market'te veya yeni adıyla Google Play'de Türkiye'den erişime kapalıydı yani indirilemiyordu. Tabi ben uzun zaman önce uygulamanın eski bir sürümünü başka bir kaynaktan apk dosyasını indirip kurmuştum ancak kısa bir süre görme fırsatım olmuştu.


Bugün uygulamanın halen Türkiye'den engelli mi olduğunu öğrenmek için bir bakayım dedim. Bilgisayar üzerinden Google'da blogger android diye arama yapıp Google Play'e eriştiğimde uygulama görselinin yanında yükleme butonun aktif olduğunu gördüm ve hemen bilgisayar üzerinden Yükle butonuna tıklayıp telefonuma kurulumunu yaptım. Ancak şöyle bir durum var ki telefon üzerinden Google Play uygulamasına veya bilgisayar üzerinden direkt olarak Google Play'e erişildiğinde ve blogger diye arama yapıldığında Google 'ın resmi blogger uygulaması sonuçlarda çıkmıyor diğer üçüncü parti blogger uygulamaları listeleniyor. Blogger uygulamasına ulaşmak için tek yapılması gereken google'ı açıp blogger android diye arama yapmak veya buraya tıklamak. Uygulamanın Google Play'de arama yapılarak bulunamaması sorunu acaba Google Play'den kaynaklanan bir sorun mu yoksa uygulama halen erişime kapalı ve ben yanlışlıkla mı indirdim anlayamadım.

Uygulama genel olarak basit ve kullanışlı olsa da halen bir çok eksiği bulunmakta. Blogger'ın ücretsiz bir hizmet olması ve herhangi bir getirisinin olmaması dolayısıyla Google tarafından pekte önemsenmiyor. Öyle ki uygulamanın en son güncellemesinin üzerinden yarım yıl geçmiş. (Son Güncellenme Tarihi 14 Kasım 2012)

Blogger'ın android uygulamasının genel özellikleri yazı gönderme (yazıya fotoğraf ve etiket ekleyebilme), yazı düzenleme ve silme, blog'u ve oluşturulan yazıları canlı olarak ön izleyebilme, yazıları sosyal ağlarda paylaşabilme gibi standart özellikler mevcut. Çok fonksiyonel bir uygulama olmamasına rağmen işi sadece yazı yazmak olanlar için ideal. Uygulamayı rahat kullanabilmek ve pratik bir şekilde yazı hazırlayabilmek için büyük boyutlarda telefona sahip olunması gerekiyor ki 4.0 inçlik ekran boyutuna sahip Motorola Motoluxe modeli telefonumda bile yazı yazarken zorluk çektim ve devamını bilgisayar üzerinden yazmak zorunda kaldım.

Uygulamanın benim gördüğüm en büyük eksikliklerinden bir tanesi yorum yönetiminin olmaması oldu. Ayrıca diğer eksik olarak gördüğüm özellikler ise sayfalar, genel ayarlar, yazılarda kalıcı bağlantıları düzenleyememe yazıları programlayamama (tarih atayıp ileri bir tarihte yayınlayamama), istatistikler ve adsense gibi önemli gördüğüm yerler ilerleyen zamanlarda eklenir mi belirsiz ama en azından yorum yönetimi bir an önce eklenirse iyi olur ki zaten uygulamanın en fazla kolaylık sağlayacağı ve faydalı olacağı özelliği yorum yönetimi olur.

Google Play Uygulama Adresi : Blogger v2.0 Android Uygulaması

Blogger Android Uygulaması'nın Telefonumdan Aldığım Görseller :

Blogger Giriş Ekranı Blogger Ana İşlemler Menüsü
Blogger Yazı Oluşturma ve Yayınlama Blogger Yazılar
Güncelleme 2 Aralık 2013, Pazartesi
Uygulamayı mağazadan indiremeyenler alttaki linkten blogger android uygulamasının son sürümü 2.1.1 apk dosyasını indirip kullanabilirler.
Blogger Android Uygulaması Apk Dosyası İndir

Güncelleme 20 Ekim 2019 Pazar
Blogger'ın Android uygulaması uzun bir aradan sonra 14 Ekim itibariyle 3.0.1 sürümüne güncellenmiş. Güncelleme ile birlikte uygulama tasarımı tamamen değişmiş durumda. Fakat bunun dışında hiçbir geliştirme ve ekleme yok. Uygulamada sadece yayın oluşturup düzenlemenin dışında Yorumlar, İstatistik, Ayarlar vb gibi sayfalar halen bulunmamakta. Uygulama Google Play'den direkt olarak indirilebiliyor.

Yeni uygulamaya ait görseller :

comments powered by Disqus