Web Günlüğü

Blogger https ayarları nasıl yapılır

blogger https ayarları (ssl sertifikası)

Blogger Draft (Blogger Taslak) adresinde bugün SSL şifreleme yani https özelliğinin(https ayarları) özel alan adı için de artık kullanılabilir olduğunu gördüm. Blogger için SSL yani https desteği geçen yılın ortalarına doğru gelmişti. Fakat bu özellik sadece .blogspot.com uzantılı bloglarda kullanılabiliyor, özel alan adları için bu seçenek aktifleştirilemiyordu.


Tabi özellik gelmişken kullanmamak olmaz derken bunu yaparken bir yandan da bu konuyla ilgili bir yazı hazırlamak istedim. Öncelikle özellik tam olarak yayınlanmandı ve test aşamasında olduğu için https ayarları sadece draft.blogger.com adresinde görünür ve aktif edilebilir durumda. Bu yüzden ayarları Draft Blogger (Blogger Taslak) üzerinden yaptım ve başarılı sonuç aldım.

Blogger Özel Alan Adları için Adım Adım HTTPS Ayarları


1. İlk olarak draft.blogger.com adresine girip Ayarlar > Temel sayfasına giriş yapıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi iki seçeneğin de (HTTPS Kulanılabilirliği ve HTTPS Yönlendirmesi) HAYIR durumda olduğu bir sayfa ile karşılaşıyoruz.

blogger ssl https ayarları adım 1

2. İkinci aşamada buradaki HTTPS Kullanılabirliği seçeneğini EVET durumuna getiriyoruz ve ikinci seçenek olan HTTPS Yönlendirmesinin aktif hale gelmesini bekliyoruz. (Resimde de görüleceği üzere HTTPS Kullanılabilirliği işleniyor ibaresi çıkıyor ve HTTPS Yönlendirmesi için de bu işlem bitmeden bu ayarın kullanılamayacağını belirten bir uyarı çıkıyor.)

blogger ssl https ayarları adım 2

3. HTTPS Kullanılabilirliği işlendi ve artık HTTPS Yönlendirmesi aktif duruma geldi.
blogger ssl https ayarları adım 3

4.HTTPS Yönledirmesi seçeneğini de EVET durumuna getirip beklemeye geçiyoruz. Adresimize girdiğimiz zaman HTTP'den HTTPS'ye yönlendirme yapılıyor fakat bir süre erişim sağlayamıyoruz. Çok değil 5-6 dakikada tamamlanıyor.

blogger ssl https ayarları adım4

İşlem tamamlandı HTTPS ayarlarını tamamladık fakat alan adı adresimiz ve yazı bağlantılarının URL yapısı değiştiği için Google Webmaster Tools üzerinden sitemizi yeniden HTTPS'li olarak eklemek ve HTTPS'li site haritalarını da yeniden göndermek gerekiyor. Herhangi bir yazıya veya sayfaya HTTP üzerinden girildiğinde o bağlantının HTTPS yönlendirilmesi yapılsa da indexleme işlemi uzun süreceği için Google Webmaster Araçları üzerinden sitemizi eklemek ve yeni site haritalarını göndermek faydalı olacaktır.

Ayrıca kullanılan tema - şablonda da bu yönlendirme işlemi sonucunda sorunlar çıkacağı için tema içerisinde yer alan bağlantıların da HTTPS'li olarak güncellenmesi gerekiyor.

Blogger İHS Özel Alan Adı DNS Ayarları
Blogger İHS Özel Alan Adı DNS Ayarları
comments powered by Disqus